Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει άρση της πατέντας στα εμβόλια του κορωνοϊού

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει άρση της πατέντας στα εμβόλια του κορωνοϊού
epa09037989 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a news conference following a video conference on security and defence and on the EU's Southern Neighborhood with European leaders and NATO Secretary General Stoltenberg in Brussels, Belgium, 26 February 2021. EPA/JOHANNA GERON / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 5 Μαΐου, με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την κατάργηση της πατέντας, με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, συγκεκριμένα, την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά πρωτοποριακή κίνηση, σε μια περίοδο που η πανδημία σαρώνει Ινδία και Βραζιλία. Όπως είναι λογικό, μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας.

Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους πολέμιους της πρότασης για τις πατέντες που είχε υποβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών ήταν ολο και ισχυρότερη προς τον Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.