Πράσινο «φως» στον «φόρο των εκατομμυριούχων» στη Γαλλία

Πράσινο «φως» στον «φόρο των εκατομμυριούχων» στη Γαλλία

Φόρο 75% για το τμήμα των μισθών που υπερβαίνει το ένα εκατ. ευρώ ενέκρινε το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο - Αντίδραση από τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, έδωσε σήμερα μια «ανάσα» στα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, εγκρίνοντας την επιβολή του λεγόμενου «φόρου των εκατομμυριούχων», ενός προσωρινού φόρου που θα επιβάλλεται σε εταιρείες που καταβάλλουν μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζουν αυτό τον φόρο, που αποτελεί και μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του προέδρου Ολάντ.

Η αρχική πρόταση να φορολογηθούν τα ατομικά έσοδα είχε κριθεί αντισυνταγματική πριν από σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο είχε υπογραμμίσει πως το μέγιστο νόμιμο ποσοστό φόρου για τα πρόσωπα είναι 66%.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, τροποποίησε την πρόταση ώστε να καταστήσει τους εργοδότες υποχρεωμένους να καταβάλλουν το φόρο του 75% για το τμήμα των μισθών που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Οι πτυχές ενός μεγάλου σκανδάλου

Ο φόρος αυτός θα διαρκέσει δύο χρόνια, για τα φετινά εισοδήματα και αυτά του 2014.

Γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες απήργησαν νωρίτερα φέτος σχετικά με το θέμα αυτό, επισημαίνοντας πως πολλές από τις ομάδες της Γαλλίας είναι οικονομικά ευάλωτες και πως τα σχέδια θα προκαλέσουν έξοδο των κορυφαίων παικτών που πληρώνονται τεράστιους μισθούς.

Η ομάδα Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία ανήκει σε συμφέροντα του Κατάρ, έχει περισσότερους από δέκα παίκτες που οι μισθοί τους υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, μεταξύ των οποιών ο σουηδός επιθετικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Πολλές διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης από τις επιχειρήσεις και από εύπορα πρόσωπα που καταδίκασαν το φόρο αυτό – ανάμεσα στα οποία και ο κινηματογραφικός σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ που εγκατέλειψε τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διαβάστε ακόμη: H «ταυτότητα» μιας χρονιάς που φεύγει