Predator: Οκτώ θύματα ζητούν 7,6 εκατ. ευρώ – Η αγωγή που πάει στο δικαστήριο το 2027

Predator: Οκτώ θύματα ζητούν 7,6 εκατ. ευρώ – Η αγωγή που πάει στο δικαστήριο το 2027
Special agent listens on the reel tape recorder. Officer wiretapping in headphones. KGB spying of conversations. Photo: Shutterstock
Η αγωγή στρέφεται κατά των τεσσάρων προσώπων που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως για την υπόθεση, αλλά και κατά άλλων προσώπων, τα οποία οι ενάγοντες συνδέουν με την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Αγωγή συνολικού ύψους 7,6 εκατ. ευρώ κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οκτώ θύματα της υπόθεσης των υποκλοπών μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Η αγωγή στρέφεται κατά των τεσσάρων προσώπων που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως για την υπόθεση, αλλά και κατά άλλων προσώπων, τα οποία οι ενάγοντες συνδέουν με την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι τον Φεβρουάριο για σειρά πλημμελημάτων που συνδέονται με τις παράνομες παρακολουθήσεις. Η υπόθεση βρίσκεται σε δεύτερο βαθμό, μετά την άσκηση έφεσης.

«Μια ομηρία που θα μας ακολουθεί»

Στο δικόγραφο, οι οκτώ ενάγοντες περιγράφουν τις συνέπειες της παρακολούθησής τους ως μια κατάσταση διαρκούς ανασφάλειας.

Όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος έχει πρόσβαση στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ούτε πότε θα μπορούσαν αυτά να χρησιμοποιηθούν, κάνοντας λόγο για μια «ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας» που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Στην αγωγή τους αποδίδουν στους εναγομένους κομβικό ρόλο στη δημιουργία ενός πλέγματος συνδεδεμένων εταιρειών σε διαφορετικές χώρες. Οι ισχυρισμοί αυτοί περιλαμβάνονται στο δικόγραφο των εναγόντων και θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της αστικής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι υπογράφουν την αγωγή

Την αγωγή υπογράφουν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, η πολιτική επιστήμονας και πρώην στέλεχος της Meta Άρτεμις-Μαίρη Σίφορντ, η δικηγόρος Αντωνία Πρίμπα, ο δικηγόρος Ιωάννης Φυτίλης, η πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Πηνελόπη Μηνιάτη, καθώς και τα στελέχη της ΕΥΠ Αγγελική Ρούσσου και Ζωή-Μαρία Σακαλή.

Μεταξύ των εναγόντων είναι επίσης ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης, ιδρυτής και διευθυντής του Independent Balkan News Agency.

Η αγωγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 7 Απριλίου 2027 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: