Πρέσβης στην Κίνα ο γνωστός από τη θητεία του στην Ελλάδα Αμερικανός διπλωμάτης Nicholas Burns 

Πρέσβης στην Κίνα ο γνωστός από τη θητεία του στην Ελλάδα Αμερικανός διπλωμάτης Nicholas Burns 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden θα προτείνει τον διπλωμάτη καριέρας Nicholas Burns ως πρεσβευτή στην Κίνα

Εάν εγκριθεί και από τη Γερουσία, ο Nicholas Burns θα είναι ο πρώτος διπλωμάτης σταδιοδρομίας που θα αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο τα τελευταία χρόνια, καθώς την τελευταία 15ετία ανάλογο πόστο ελάμβαναν κυρίως πολιτικοί.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου George Bush, ο Nicholas Burns διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, στην ιεραρχία νούμερο 3 στο State Department.

Ήταν επίσης πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπό τον Πρόεδρο Clinton.

Ο Nicholas Burns είναι επί του παρόντος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Harvard University’s Kennedy

Ο Nicholas Burns πρέπει να πάρει την έγκριση της Γερουσίας τη στιγμή που οι απειλές από το Κινεζικό καθεστώς έχουν ενώσει το Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση Biden, εν τω μεταξύ, συγκεντρώνει συμμάχους για να αντιταχθούν στην Κίνα για μια σειρά ζητημάτων, από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως τη στρατιωτική επέκταση στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ενώ ο Nicholas Burns δεν θεωρείται ειδικός στα ζητήματα Κίνας, αλλά ούτε οι τέσσερις προηγούμενοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Η θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα ήταν κενή από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την αποχώρηση του Terry Branstad

Ο Nicholas Burns, ωστόσο, έχει σχέσεις με τον Biden, αφού έχει διατελέσει σύμβουλος στην προεκλογική του εκστρατεία και συνεργάστηκε στενά όλα αυτά τα χρόνια με μερικούς από τους πιο αξιόπιστους συμβούλους του Biden, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken.

Τον περασμένο μήνα, ο νέος απεσταλμένος του κινεζικού καθεστώτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Qin Gang,, έφτασε στην Ουάσινγκτον, δεσμευόμενος ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας «και θα τις επαναφέρει σε καλό δρόμο» εν μέσω εντάσεων.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια δύο προσωπικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Κινέζων διπλωματών και αξιωματούχων του Biden το 2021, αξιωματούχοι του ΚΚΕ επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά φερόμενων καταχρήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό…