Πρέσβης του Ισραήλ στο CEO INITIATIVE 2023: Το σχέδιο Νετανιάχου για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Νόαμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Τι είπαν ο Νόαμ Κατς και ο Τάσος Χατζηβασιλείου της ΝΔ για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Στις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εστίασε το πρώτο πάνελ του FORTUNE GREECE CEO Initiative 2023 που διοργανώνεται την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Στη συζήτηση μετείχαν ο Νόαμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, και ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος, βουλευτής Σερρών της ΝΔ.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Καθηγητής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο κ. Κατς είπε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα αμυντικό πόλεμο, που «μας επιβλήθηκε από μια τρομοκρατική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος της Γάζας» αναφερόμενος στη Χαμάς. Ο ίδιος υπογράμμισε αναφορικά με τους στόχους του Ισραήλ πως «πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διάλυσης της Χαμάς, να μην υπάρχει στο μέλλον της Γάζας».

Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Καθηγητής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Είπε ακόμα ότι το Ισραήλ δεν θέλει να επεκταθεί ο πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή και υποστήριξε πως είναι προς όφελος όλων οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να απελευθερωθούν.

«Μόλις διαλυθεί η Χαμάς, θα πρέπει να συζητήσουμε με τους Παλαιστίνιους για να βρούμε μια λύση» συμπλήρωσε ο κ. Κατς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία της ηρεμίας στο Αιγαίο

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης αποδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως βραχίονας ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμα, είπε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για βοήθεια στη Γάζα.

Τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή της Γάζας και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να δώσουμε βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πως ο Ταγίπ Ερντογάν «θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νόαμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος, βουλευτής Σερρών, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Καθηγητής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κρίση δείχνει πως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαμετρικά αντίθετες περιοχές στην περιοχή.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος στη Γάζα υπογραμμίζει πως πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία στην περιοχή του Αιγαίου» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, είπε, και πρόσθεσε πως «αυτό δεν είναι εύκολο, έχει προκλήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: