Price Intelligence: Το απόλυτο εργαλείο ηλεκτρονικού εμπορίου που φέρνει μια ελληνική εταιρεία σε όλο τον κόσμο

Price Intelligence: Το απόλυτο εργαλείο ηλεκτρονικού εμπορίου που φέρνει μια ελληνική εταιρεία σε όλο τον κόσμο
Photo: pixabay.com
Ο ιδρυτής και CEO της TGN Solutions International GmbH, Γιώργος Κουτσουδόπουλος, εξηγεί πώς η διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας δεδομένων ηλεκτρονικού εμπορίου, μετατρέπεται σε αύξηση κερδοφορίας, πωλήσεων και ένός πολύτιμου συγκριτικού πλεονεκτηματος στον ανταγωνισμό του retail.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μεγαλώσει πλέον σε τέτοιο βαθμό, που τα νούμερα ζαλίζουν. Εκατομμύρια προϊόντα, αναρίθμητες προσφορές, τεράστια γκάμα σε είδη που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες αλλά παρουσιάζουν ελάχιστες παραλλαγές και απεριόριστες διαφοροποιήσεις στις τιμολογιακές πολιτικές. Μέσα σε όλα αυτά μπαίνει πάντοτε και ο ανθρώπινος παράγοντας,,  με καθυστερημένη ενημέρωση μεταξύ των εμπορικών τμημάτων μιας επιχείρησης σχετικά με τις τιμολογιακές πολιτικές, σφάλματα σε περιγραφές προϊόντων  και άλλα τα οποία μπορεί να οδηγούν σε παρανοήσεις, χαμένη κερδοφορία και πωλήσεις.

Το ερώτημα είναι εάν μέσα σε όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών υπάρχει η δυνατότητα να αντλούμε δεδομένα τα οποία θα δώσουν στην εμπορική εταιρία την πλήρη εικόνα των προϊόντων και της τιμολογιακής του πολιτικής έναντι των ανταγωνιστών. Εμπορικές αποφάσεις που δεν βασίζονται σε outdated δεδομένα, αλλά με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί με τη μεγαλύτερη ποσότητα (Coverage), ποιότητα (Matching), αμεσότητα (Freshness), τα οποία προσφέρουν την πλήρη εικόνα της αγοράς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. «Υπάρχει αυτή τη δυνατότητα και αποτελεί το πεδίο δράσης του Price Intelligence», εξηγεί ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος, ιδρυτής και CEO της TGN Solutions International GmbH.

Το βασικό μέσο λειτουργίας του μοντέλου αυτού αποτελεί η εξόρυξη δεδομένων (data mining). Η συλλογή, δηλαδή, όλων των αριθμών, τιμών, ειδών, και οποιουδήποτε άλλου προβαλλόμενου στον τελικό καταναλωτή στοιχείου το οποίο βρίσκεται σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Όμως, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Μπορεί το data mining να είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά η δημιουργία της κατάλληλης τεχνολογικής υποδομής ούτως ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του είναι αυτό που διαχωρίζει την TGN Solutions. «Δεν είμαστε μια γενική εταιρεία πληροφορικής. Παρέχουμε μια εξειδικευμένη σουίτα υπηρεσιών αμιγώς στο χώρο του Price Intelligence από το 2009, με την οποία μεγάλοι retailers και brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν και αναλύουν 24/7 ζωντανά τις τιμολογιακές πολιτικές τoυ ανταγωνισμού τους.

Οι τρεις άξονες του price intelligence

Η λειτουργία της λύσης SaaS (Software as a Service) που προσφέρει η TGN Solutions International GmbH, χωρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι το PRICECOMP και πήρε το όνομά του από τις λέξεις price και competition. Η λειτουργία αυτή λαμβάνει αυτοματοποιημένα όλη τη λίστα κωδικολογίου που διαθέτει online ο πελάτης της TGN Solutions ή παρέχει στην αγορά ο brand – manufacturer και αυτοματοποιημένα εντοπίζει κάθε online eshop που διαθέτει ανταγωνιστικά προϊόντα στο κατάστημά του κάνοντας «matching», δηλαδή ταιριάζοντας κάθε ακριβώς αυτούσιο προϊόν με τα ίδια χαρακτηριστικά και όσες τυχόν προσφορές μπορεί να το συνοδεύουν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο την τιμολογιακή πολιτική που ασκούν οι ανταγωνιστές ή οι μεταπωλητές. «Όχι απλά για το ποια είναι η τιμή του ή η διαθεσιμότητά του, αλλά ακόμη και πιο βαθιές πληροφορίες», σημειώνει ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος. «Κάνουν [οι ανταγωνιστές] κάποια προώθηση; Δίνουν επιστροφή χρημάτων ή ένα δώρο; Π.χ. αν πουλάνε λάπτοπ προσφέρουν και τσάντα μαζί; Όταν πας να αγοράσεις αυτό το προϊόν κάνουν κάποια τελική έκπτωση στο καλάθι για να το αγοράσεις πιο εύκολα; Εμείς ψάχνουμε όλη την πορεία ως τον τελικό καταναλωτή και συλλέγουμε τις πληροφορίες σε βάση δεδομένων. Έπειτα, τα αναλύουμε και τα προσφέρουμε στον πελάτη με δύο τρόπους: πρώτον, παρέχουμε κατευθείαν τα δεδομένα για να αναλυθούν εσωτερικά από τα συστήματα των εταιρειών μέσω data feeds και API, και δεύτερον, μέσω μιας cloud πλατφόρμας με γραφήματα, αναλύσεις και reports σε Excel, στημένη στο Google Cloud με μια εμπορική μορφή, μέσω της οποίας ο πελάτης μας έχει τη δυνατότητα να βλέπει ζωντανά σαν να παρακολουθεί το χρηματιστήριο. Η πλατφόρμα έχει κατασκευαστεί και αναβαθμίζεται συνεχώς με τη λογική “From the market For the market”, δηλαδή με τις αυτούσιες ανάγκες και ιδέες των ίδιων των πελατών και των στελεχών τους. Από τυχόν τιμολογιακές αλλαγές ως και μεγάλες αναλύσεις που αφορούν το ποια προϊόντα πωλούνται περισσότερο από τους ανταγωνιστές, ποια αναζητούν οι πελάτες, ποιες μέρες και ώρες αλλάζουν οι περισσότερες τιμές σε κάθε κατηγορία κ.ο.κ.».

Ο δεύτερος άξονας της σουίτας υπηρεσιών της TGN Solutions ονομάζεται Assortment Monitoring & Analysis. «Στην ουσία μιλάμε για την γκάμα των προϊόντων η οποία δεν αλλάζει καθημερινά, αλλά σε εβδομαδιαίους/μηνιαίους κύκλους. Σε αυτήν την υπηρεσία, η πλατφόρμα ταιριάζει τις κατηγορίες μεταξύ τους και όχι τα προϊόντα. Έτσι μπορεί, για παράδειγμα, να δώσει την πλήρη εικόνα για το πόσες τηλεοράσεις LED 32’’ με τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν οι βασικοί ανταγωνιστές ενός retailer ηλεκτρονικών ειδών, σε τι τιμές πωλούνται και πόσο μεγάλη είναι η γκάμα σε αυτήν την κατηγορία. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος, «προσφέρει την πληροφόρηση για το πού έχει ο ανταγωνιστής τη μεγαλύτερη γκάμα, την πιο διευρυμένη, και τις υψηλότερες/χαμηλότερες τιμές, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί το τμήμα αγορών της εταιρίας και να προμηθευτεί ανταγωνιστικά προϊόντα στη συγκεκριμένη κατηγορία».

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας της σουίτας προϊόντων της TGN Solutions, είναι η ανάλυση newsletter και φυλλαδίων μέσω της υπηρεσίας Flyers & Newsletters Monitoring. Μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, η υπηρεσία λαμβάνει, αναλύει και οπτικοποιεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στα newsletters και τα ψηφιακά και φυσικά φυλλάδια των ανταγωνιστών μιας επιχείρησης, και προσφέρει στον χρήστη του εργαλείου τη δυνατότητα να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε τυχόν προσφορά, ούτως ώστε να μην μείνει πίσω στον ανταγωνισμό.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά

Οι βασικές λειτουργίες της ολοκληρωμένης αυτής σουίτας υπηρεσιών βασίζονται, όπως είπαμε, στην εξόρυξη δεδομένων. Αυτό που διαφοροποιεί την τεχνολογία της TGN Solutions είναι η αμεσότητα και η ακρίβεια με την οποία αναλύει και προσφέρει στον πελάτη της κάθε πληροφορία. 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, συλλέγει και παρουσιάζει όλα αυτά τα δεδομένα από ηλεκτρονικά καταστήματα με εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα, πραγματοποιώντας πολλαπλούς ελέγχους όλων όσων βλέπει ο τελικός καταναλωτής στην οθόνη του με τέτοιο τρόπο όπου μια χειροκίνητη διαδικασία θα απαιτούσε μέρες ή και εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Επειδή, όμως, ο παράγοντας λάθους από πλευράς των κατασκευαστών των eshops ή των ανθρώπων που πραγματοποιούν τις καταχωρήσεις προϊόντων δεν είναι καθόλου αμελητέος, η διαδικασία της TGN Solutions περιλαμβάνει και ανθρώπινη παρέμβαση. Ενώ περίπου το 90% όλων των λειτουργιών είναι αυτοματοποιημένο, το 10% πραγματοποιείται από έμπειρους αναλυτές και data mining experts, οι οποίοι χρησιμοποιούν εσωτερικά εργαλεία της TGN Solutions για να εντοπίζουν όποια τυχόν λάθη βρίσκονται, και διορθώνονται επί τόπου. «Παρέχουμε στους πελάτες μας μέσω SLA, την εγγύηση ότι τα δεδομένα και οι αναλύσεις που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες μας φτάνουν σε απόδοση ποσότητας, ποιότητας και αμεσότητας  98-99% απόδοση και στους τρεις άξονες μέτρησης», καταλήγει ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος.

H TGN ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια ως μια startup και έχει πλέον αναδειχθεί σε διεθνή leader του Price Intelligence που εμπιστεύονται οι μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Δια του λόγου το αληθές, επιχειρήσεις και συνεργάτες εξηγούν τη σημασία του Price Intelligence και την αξία των υπηρεσιών της TGN Solutions International GmbH.

Γιώργος Φιλιππόπουλος – Digital Marketing Supervisor at OTE Group of Companies

«Το Price Intelligence είναι ένα από τα αναφερόμενα ως 4 P’s οf marketing, αποτελώντας μονόδρομο για την αποτελεσματική διάθεση  προϊόντων – υπηρεσιών που διατίθενται μέσω Digital καναλιών»

Βασίλης Κομνηνός –  CEO at Delonghi Kenwood Hellas SA

«Η Delonghi Kenwood εδώ και χρόνια πιστεύει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών & δεδομένων (big data) υψηλής ποιότητας , για την ανάλυση της αγοράς, των τακτικών και των trends , ακολουθώντας πιστά το εταιρικό μας moto “Better everyday”. Η TGN είναι ο στρατηγικός συνεργάτης που θα μετατρέψει αυτά τα δεδομένα σε αξία.»

Γιώργος Χριστάκης –  Regional E-Commerce Digital Marketing Manager at INTERSPORT

“Στην ψηφιακή εποχή είναι απαραίτητη η συλλογή, η επεξεργασία και η αξιοποίηση των σωστών πληροφοριών τη σωστή στιγμή. Η INTERSPORT με τη βοήθεια των υπηρεσιών της TGN έχει live πρόσβαση σε κρίσιμα data για τον καταναλωτή”.

Βασίλης Παπακώστας –  General Manager – ITEQ S.A (Pharma Omnichannel Strategies)

«Εξυπηρετώντας πάνω από 1000 φαρμακεία πανελλαδικώς για τις ανάγκες τους τόσο σε φυσικό όσο κ σε digital επίπεδο, αναγνωρίσαμε την μεγάλη αξία του Price Intelligence στον κλάδο αυτό και στήσαμε ένα strategic alliance με την TGN, για την αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας των φαρμακείων και των φαρμακευτικών εταιριών.»