Προχωρά ο έλεγχος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας

Προχωρά ο έλεγχος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας

Περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις έχουν ήδη επιθεωρήσει οι ομάδες του ΟΑΧΟ και  του ΟΗΕ.

Με εντατικούς ρυθμούς φαίνεται πως εργάζονται οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στη Συρία, καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα, έχουν ήδη διεξαχθεί έλεγχοι σε περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις που πρέπει να καταστραφούν ως τα μέσα του 2014.

«Έχουμε κάνει ουσιαστικά τη μισή δουλειά της επαλήθευσης», δήλωσε από τη Χάγη ο Μαλίκ Ελαχί, πολιτικός σύμβουλος του ΟΑΧΟ και πρόσθεσε πως η ασφάλεια παραμένει μία από τις κύριες ανησυχίες αυτής της αποστολής, η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά ενόσω η υπό έλεγχο χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η περιοχή, άλλωστε, όπου διαμένουν οι επιθεωρητές γίνεται συχνά στόχος όλμων και επιθέσεων με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος κέρδισε την περασμένη εβδομάδα το Νόμπελ Ειρήνης, είχε ανακοινώσει χθες ότι επιθεώρησε έντεκα εγκαταστάσεις και κατέστρεψε εξοπλισμούς παραγωγής σε έξι εγκαταστάσεις.

Οι ομάδες του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ, που βρίσκονται από την 1η Οκτωβρίου στη Συρία και έχουν συνολικά περίπου εξήντα μέλη, επικεντρώνονται προς το παρόν μόνο στην επαλήθευση του καταλόγου που έδωσαν οι συριακές αρχές, ο οποίος περιλαμβάνει 20 εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων.

Οι επιθεωρητές θα πρέπει μέχρι την 1η Νοεμβρίου να έχουν ήδη επιθεωρήσει όλες τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, να έχουν εντοπίσει τους εξοπλισμούς που προορίζονται για την παραγωγή ή τη χρήση χημικών όπλων, να έχουν καταστήσει «μη λειτουργικές» τις εγκαταστάσεις παραγωγής και να έχουν αρχίσει την καταστροφή ορισμένων χημικών όπλων, υπενθύμισε ο ΟΑΧΟ.

Διαβάστε ακόμη: «Sex Jihad» και πόλεμος προπαγάνδας