Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ανθεκτικότερη στη πρώτη δόση του εμβολίου η ινδική μετάλλαξη, όχι όμως και στη δεύτερη

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ανθεκτικότερη στη πρώτη δόση του εμβολίου η ινδική μετάλλαξη, όχι όμως και στη δεύτερη
O επικεφαλής του ΕΟΔΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας συμμετέχει στη μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικό Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Η ακρόαση αφορά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ, καθώς και αν οι καταγγελίες ήταν σε γνώση των άμεσων συνεργατών του πρωθυπουργού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία είναι πολύ ανθεκτικότερη στην πρώτη δόση του εμβολίου, όχι όμως και στη δεύτερη.

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας το Σάββατο, εκτιμώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα χρειάζονται πια οι μάσκες σε ανοικτούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι είναι λογικό να «γίνεται παγκοσμίως η κουβέντα για τη μετάλλαξη Δέλτα, βλέποντας και την αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία».

Εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η μετάλλαξη Δέλτα «περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 35% με μία δόση. Και με τις δύο δόσεις όμως φαίνεται ότι πλησιάζει στο 90%».

«Επιτηρούμε τις μετάλλαξεις, και πλέον ελέγχουμε όλους όσοι έρχονται από τη Βρετανία, δηλαδή ελέγχονται ανεξαιρέτως ολόκληρες οι πτήσεις από τη Βρετανία και όχι δειγματοληπτικά κάποιοι ταξιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Προέβλεψε μάλιστα ότι «θα είναι σύντομα που θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες».

«Ωστόσο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε όλοι. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύθνου, όπου έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι στο 90%», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.