Πρόεδρος Σρι Λάνκα: «Πολύ πιθανό» ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 21ης Απριλίου να είναι αλλοδαπός

Πρόεδρος Σρι Λάνκα: «Πολύ πιθανό» ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 21ης Απριλίου να είναι αλλοδαπός
epa07520913 Sri Lankan security personal stand guard outside St. Anthony's Church in Kochchikade, Colombo, Sri Lanka, 22 April 2019. According to news reports, at least 290 people have been killed and over 500 injured in a series of blasts during Easter Sunday service at churches and hotels across Colombo on 21 April.  EPA/M.A. PUSHPA KUMARA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος Σιρισένα προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στην χώρα του ίσως αποτελούν «μια νέα στρατηγική» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 21ης Απριλίου στη Σρι Λάνκα «είναι πολύ πιθανό» να είναι αλλοδαπός, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Σιρισένα προειδοποίησε επίσης ότι είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να έχει ξεκινήσει «μια νέα στρατηγική» βάζοντας στο στόχαστρο μικρότερες χώρες.

Το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών που εξαπολύθηκε στη Σρι Λάνκα εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους, εκ των οποίων 40 αλλοδαποί.

Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι μέλη δύο σχεδόν άγνωστων μέχρι πρότινος οργανώσεων, της National Thawheed Jammath (NTJ) και της Jamathei Millathu Ibraheem (JMI), εξαπέλυσαν τις επιθέσεις, αν και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Οι ισλαμιστικές αυτές οργανώσεις έχουν πλέον τεθεί εκτός νόμου.

Στο μεταξύ το Sky News μετέδωσε ότι οι ερευνητές στη Σρι Λάνκα «εξετάζουν λεπτομερώς πώς οι δράστες, οι οποίοι έχουν καταγραφεί από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, φαίνεται να κοιτούν τα κινητά τους τηλέφωνα, πιθανόν για να λάβουν εντολές».

Σύμφωνα με τον Σιρισένα, οι αρχές της χώρας έχουν εντοπίσει «μια μικρή ομάδα» πολιτών της Σρι Λάνκα οι οποίοι έχουν ταξιδέψει την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επεσήμανε επίσης ότι η ανάλυση των εκρηκτικών και των μηχανισμών που κατασχέθηκαν δείχνουν ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 21ης Απριλίου είχαν κατασκευαστεί μέσα στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ