Πρόεδρος της ΕΕ ο Τουσκ και ύπατος εκπρόσωπος η Μογκερίνι

Πρόεδρος της ΕΕ ο Τουσκ και ύπατος εκπρόσωπος η Μογκερίνι

Τις ανακοινώσεις έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι. 

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ επέλεξαν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλεξε τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο Ρομπάι σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ονόμασε την ΥΠΕΞ [της Ιταλίας] Φεντερίκα Μογκερίνι ως την επόμενη Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ» για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πρώτες δηλώσεις του Τουσκ
Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Σε δηλώσεις του μετά τον διορισμό του ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το ΗΒ», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου ο Τουσκ είπε ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο διορισμός του στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην Ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία, τόνισε ακόμη ο Τουσκ. Η Πολωνία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο που συμβάλλει στον συντονισμό των Συνόδων Κορυφής στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα τρέχει να προλάβει…την ανάπτυξη