Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Η επανεκλογή Τραμπ είναι μια «ξεκάθαρη απειλή» για την οικονομία της Ευρώπης

Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Η επανεκλογή Τραμπ είναι μια «ξεκάθαρη απειλή» για την οικονομία της Ευρώπης
(FILES) In this file photo taken on January 9, 2020 former US president Donald Trump speaks during a "Keep America Great" campaign rally at Huntington Center in Toledo, Ohio. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ κατά του Τραμπ είναι πιθανό να γίνουν εντονότερες καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες τον Νοέμβριο και η οικονομία της ΕΕ συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με αργή ανάπτυξη.

Του Ryan Hogg

Ψιθυρίστε το όνομα Ντόναλντ Τραμπ στο ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο των Βρυξελλών και είναι πιθανό η κυρίαρχη ελίτ της ηπείρου να σας υποδεχτεί με …τρέμουλο.

Η προσπάθεια του πρώην προέδρου που βασίζεται στον προστατευτισμό να επαναφέρει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, η επίθεσή του κατά των πολιτικών για το κλίμα και το φλερτ με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν σοβαρούς πονοκεφάλους σε ένα μπλοκ που κάποτε θεωρούσε τις ΗΠΑ σημαντικό σύμμαχο.

Τώρα, η επικεφαλής του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζει την ήπειρο και τους επενδυτές για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και τα νέα οικονομικά δεινά που θα μπορούσε να φέρει.

«Αν αντλήσουμε μαθήματα από την ιστορία, δηλαδή από τον τρόπο με τον οποίο έδρασε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του, είναι ξεκάθαρα μια απειλή», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την επιστροφής του Τραμπ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι France 2 TV.

«Αρκεί απλώς να εξετάσετε τους εμπορικούς δασμούς, τη δέσμευσή του σχετικά με το ΝΑΤΟ, ή τη στάση του όσον αφορά τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς τους τρεις τομείς, στο παρελθόν, τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν ήταν ευθυγραμμισμένα με αυτά της Ευρώπης».

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Τραμπ, ήταν δύσκολο να βρεθούν πολλοί τομείς στους οποίους η ΕΕ και οι ΗΠΑ ήταν ευθυγραμμισμένες ως προς την πολιτική και ήταν εύκολο να βρεθούν κενά στις κύριες πτυχές της άμυνας, της οικονομίας και του κλίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντιπάθειά του για το ΝΑΤΟ, τη δυτική στρατιωτική συμμαχία που θεωρείται ασπίδα ενάντια στους εχθρούς των μελών της, δηλαδή τη Ρωσία. Συχνά απείλησε να αποχωρήσει από τον οργανισμό λόγω των υπερβολικών οικονομικών συνεισφορών των ΗΠΑ σε αυτόν.

Μιλώντας στο Politico, ο Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είπε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως οι ΗΠΑ «δεν θα έρθουν ποτέ να σε βοηθήσουν και να σε υποστηρίξουν» εάν η Ευρ. Ένωση δεχόταν επίθεση.

«Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και θα φύγουμε, θα εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Μπρετόν ότι είπε ο Τραμπ.

Στρατιωτικά, το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι όταν ο Τραμπ ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτείνεται στον τρίτο χρόνο της και η τρέχουσα υποστήριξη των ΗΠΑ προς το εμπόλεμο κράτος -έχουν διοχετεύσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία- έρχεται σε αντίθεση με την πιο απομονωτική άποψη του Τραμπ για τον κόσμο.

Μιλώντας στο France 2 TV, ωστόσο, η Λαγκάρντ της ΕΚΤ υποστήριξε ότι ένα φιλικό προς την Ουκρανία Κογκρέσο των ΗΠΑ πιθανότατα θα παρέμβει σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Τραμπ να μειώσει τους πόρους που δίδονται στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ – Οι σκέψεις για υποψήφιο αντιπρόεδρο, το ΝΑΤΟ και η «συμπεριφορά της Ευρώπης»

Β’ Εμπορικός Πόλεμος

Παράλληλα με την επιθετική ρητορική του Τραμπ για την άμυνα υπήρξαν σκληρότερες ενέργειες κατά των παλαιών εμπορικών εταίρων. Ο δισεκατομμυριούχος εισήλθε στον Λευκό Οίκο με την υπόσχεση να αντισταθεί στην παγκοσμιοποίηση και να επιστρέψει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις πολιτείες της Rust Belt που ενώ κάποτε ήταν βιομηχανικές υπερδυνάμεις, παρέλυσαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Ο Τραμπ πυροδότησε αρκετούς εμπορικούς πολέμους για να εξασφαλίσει αυτούς τους στόχους, ο μεγαλύτερος πόλεμος από τους οποίους ήταν με την Κίνα. Πολλά προϊόντα από την Κίνα χτυπήθηκαν με εισαγωγικούς δασμούς 25%, οδηγώντας σε αντίποινα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αυτοί οι δασμοί έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν το 2021, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο πρόεδρος θα εντείνει αυτό που εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε έναν Ψυχρό Πόλεμο του 21ου αιώνα.

Ωστόσο, ο Τραμπ στόχευσε και συμμάχους στον πολυεπίπεδο εμπορικό του πόλεμο κατά την πρώτη του θητεία. Ο πρώην πρόεδρος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία.

Η ΕΕ αντέδρασε επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ουίσκι και μοτοσυκλετών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι δασμοί των ΗΠΑ αποσύρθηκαν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Και αν πιστέψουμε πρόσφατα δημοσιεύματα, αυτές οι προηγούμενες πολιτικές που στοχεύουν σε συμμάχους θα ωχριούν μπροστά σε αυτές που ο Τραμπ έχει σχεδιάσει στη συνέχεια. Η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ έχει συζητήσει έναν δασμό 10% σε όλες τις ξένες εισαγωγές στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Ο Alan Wolff, επισκέπτης συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, υποστήριξε στο Fortune ότι τα αντίποινα θα έβλαπταν αναπόφευκτα τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλίμα ξανά στο προσκήνιο

Η μανιακή επιδίωξη του Τραμπ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τον οδήγησε επίσης να αγνοήσει φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα κατά την πρώτη του θητεία.

Το 2017, οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής απέσυραν τις ΗΠΑ από τις ιστορικές συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, μια συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να αποτρέψει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι η συμφωνία επέβαλλε «δρακόντεια οικονομικά και οικονομικά βάρη» στη χώρα. Ο Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ στη συμφωνία την πρώτη ημέρα της θητείας του το 2021.

Ενώ υπονομεύουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης, οι φιλο-βιομηχανικές στρατηγικές του Τραμπ είναι επίσης πιθανό να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ηπείρου, πολλά κράτη της οποίας αντιμετωπίζουν πιθανή ύφεση.

Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ κατά του Τραμπ είναι πιθανό να γίνουν εντονότερες καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες τον Νοέμβριο και η οικονομία της ΕΕ συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με αργή ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com