Προειδοποίηση Saudi Aramco: Σε επίπεδα κραχ η προσφορά πετρελαίου λόγω Ερυθράς Θάλασσας

Προειδοποίηση Saudi Aramco: Σε επίπεδα κραχ η προσφορά πετρελαίου λόγω Ερυθράς Θάλασσας
8138328 11.03.2022 An oil pumpjack is seen in Almetyevsk District, Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα υποφέρουν βραχυπρόθεσμα, ανέφερε ο επικεφαλής της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ  

Αντιμέτωπη με ένα κραχ στα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου μπορεί να βρεθεί η παγκόσμια κοινότητα λόγω των διαταραχών που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης και οι εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα υποφέρουν βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία θα οδηγήσουν σε έλλειψη δεξαμενόπλοιων λόγω των μακρύτερων ταξιδιών και της καθυστέρησης εφοδιασμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters o Αμίν Νάσερ, η αγορά πετρελαίου θα «σφίξει» αφού οι καταναλωτές εξάντλησαν τα αποθέματα 400 εκατ. βαρελιών τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που άφησε την πλεονάζουσα ικανότητα του ΟΠΕΚ ως την κύρια πηγή πρόσθετης προσφοράς για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.

Υπενθυμίζεται πως οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν πολλές εταιρείες να εκτρέψουν τα δρομολόγιά τους, με τα πλοία πλέον να πρέπει να περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική. Οι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν Χούτι λένε ότι ενεργούν ως αλληλεγγύοι στους Παλαιστίνιους που μάχονται το Ισραήλ στη Γάζα.

«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα», είπε ο Νάσερ σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός. «Θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερα δεξαμενόπλοια που θα χρειαστεί να κάνουν μεγαλύτερο ταξίδι».

Η εναλλακτική διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής προσθέτει 10-14 ημέρες στο ταξίδι.

Πάντως, η Aramco μπορεί να παρακάμψει το στενό Bab al-Mandab κοντά στην Υεμένη, από όπου οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις, μέσω ενός αγωγού που συνδέει τις ανατολικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της με τη δυτική ακτή της και της παρέχει ταχύτερη πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Ζήτηση

Ο Nasser είπε ότι η ζήτηση πετρελαίου ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, που σημαίνει αύξηση περίπου 1,5 εκατομμύρια bpd μετά την αύξηση κατά 2,6 εκατομμύρια bpd το 2023. Εύλογα, η αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα, θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς, πρόσθεσε.

Ο Νάσερ είπε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα κορυφωθεί η ζήτηση πετρελαίου, καθώς η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μεταναστεύει από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες γίνονται πλουσιότερες. «Υπάρχει καλή ανάπτυξη και η ζήτηση είναι πολύ υγιής στην Κίνα», είπε.

Η Aramco έχει επενδύσει σε κινεζικά διυλιστήρια και βρίσκεται σε συζητήσεις για περισσότερα. «Δεν υπάρχουν πολλά διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο που να είναι πλήρως ενοποιημένα. Η Κίνα προσφέρει αυτή την ευκαιρία και η ζήτηση για χημικά αναμένεται να αυξηθεί, επομένως είναι μια ελκυστική αγορά», είπε ο Nasser.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Reuters