Προειδοποίηση της ΕΕ στους επενδυτές για τα cryptos – «Είστε έτοιμοι να χάσετε όλα τα χρήματα σας;»

Προειδοποίηση της ΕΕ στους επενδυτές για τα cryptos – «Είστε έτοιμοι να χάσετε όλα τα χρήματα σας;»
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Δεν θα προστατεύονται από τους νόμους της ΕΕ για την αγορά crypto περιουσιακών στοιχείων μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024.

Αυστηρές προειδοποιήσεις στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως δεν θα προστατεύονται από τους νόμους της ΕΕ για την αγορά crypto περιουσιακών στοιχείων μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024, και ακόμη και τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) οι επενδυτές δεν θα επωφεληθούν από ρυθμιστικές και εποπτικές διασφαλίσεις σε επίπεδο ΕΕ ή μηχανισμούς προσφυγής στο πλαίσιο των νέων κανόνων, γνωστών ως MiCA, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

To Reuters υπενθυμίζει πως η ΕΕ ήταν η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε μια ολοκληρωμένη δέσμη κανόνων για τη ρύθμιση των αγορών κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων όπως το bitcoin, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο.

Η ρύθμιση των cryptos έγινε πιο επείγουσα για τις ρυθμιστικές αρχές μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX και με την τεράστια μεταβλητότητα στις τιμές του bitcoin.

«Ακόμα και με την εφαρμογή του MiCA, οι μικροεπενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει “ασφαλές” κρυπτογραφικό περιουσιακό στοιχείο» υπογραμμίζει η ESMA.

«Έχετε την πολυτέλεια να χάσετε όλα τα χρήματα που σκοπεύετε να επενδύσετε;» διερωτάται η ευρωπαϊκή αρχή, προσθέτοντας ότι τα crypto asset είναι επιρρεπή σε «καινοφανείς λειτουργικούς κινδύνους και κινδύνους ασφαλείας».

Η πλήρης προστασία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη στα κράτη μέλη της ΕΕ που χορηγούν μεταβατική περίοδο 18 μηνών στις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων για να λειτουργούν χωρίς άδεια της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες ενδέχεται να μην καλύπτονται μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων cryptos θα συνεχίσει πιθανότατα να προσφέρει τις υπηρεσίες του υπό τους μεταβατικούς όρους μέχρι τα μέσα του 2026, δήλωσε η ESMA.

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων από χώρες εκτός ΕΕ θα επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες σε πελάτες της Ένωσης που τις έχουν ζητήσει ειδικά, και μάλιστα μόνο σε «αυστηρά περιορισμένη» βάση.

«Αν και η εξαίρεση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω καθοδήγησης από την ESMA, θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως πολύ στενά διατυπωμένη και ως τέτοια πρέπει να θεωρηθεί ως εξαίρεση- και δεν μπορεί να υποτεθεί, ούτε να αξιοποιηθεί για την παράκαμψη της MiCA» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακόμα, η ESMA ανέφερε πως συνεργάζεται με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για να ενθαρρύνει τη σύγκλιση στην εφαρμογή των κανόνων MiCA το συντομότερο δυνατό, ώστε οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι η ΕΕ δεν είναι χώρος για «forum-shopping ή παράνομες πρακτικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com