Προετοιμαστείτε για μια κατάσταση «φωτιάς και πάγου» λέει η Morgan Stanley

Προετοιμαστείτε για μια κατάσταση «φωτιάς και πάγου» λέει η Morgan Stanley
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής στον κόσμο, ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, προέβλεψε την πρόσφατη ανάκαμψη και επιμένει… για το τι θα ακολουθήσει

Μετά από ένα θλιβερό ξεκίνημα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε τον καλύτερο μήνα του από το 1976, αψηφώντας τις προβλέψεις πολλών αναλυτών της Wall Street.

Αλλά όχι όλoι. Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής στον κόσμο, ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, προέβλεψε την πρόσφατη ανάκαμψη και επιμένει… για το τι θα ακολουθήσει.

Πιο αναλυτικά, κοντά στις αρχές Οκτωβρίου, ο Γουίλσον έγινε «τακτικά bullish για τις αγορές, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές είχαν γίνει υπερβολικά απαισιόδοξοι για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve, κάτι που σήμαινε ότι επίκειται ράλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο πληθωρισμός έχει βρει ταβάνι και είναι πιθανό να πέσει πιο γρήγορα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι» εξήγησε. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τόσο οι αγορές ομολόγων όσο και οι χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να προεξοφλούν υπερβολική επιθετικότητα… Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις μετοχές βραχυπρόθεσμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Wilson πιστεύει ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street  S&P 500 θα μπορούσε να φτάσει τις 4.150 μονάδες, ή περίπου 7% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως πρόκειται για ένα bear market rally και ότι οι καλές στιγμές είναι προσωρινές.

Τεχνικά στοιχεία

«Αυτή η άνοδος θα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τεχνικά και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία, τα οποία δεν υποστηρίζουν τις περισσότερες τιμές των μετοχών και τον S&P 500» δήλωσε ο Wilson. «Συνειδητοποιούμε ότι η αντίθεση με τη βασική άποψη κάποιου βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι επικίνδυνη —και ίσως λανθασμένη—, αλλά αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας».

Στη συνέχεια, ο Wilson προειδοποίησε ότι «τα χαμηλότερα χαμηλά για τον S&P 500 εξακολουθούν να είναι μπροστά. Θα χρειαστούν περίπου οκτώ μήνες ώστε οι αγορές να επανέλθουν στα τρέχοντα επίπεδα».

Μην ξεχνάτε τη «φωτιά» και τον «πάγο»

Για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, ο Wilson και η ομάδα αναλυτών του στη Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι το χρηματιστήριο αντιμετωπίζει έναν τοξικό συνδυασμό οικονομικών αντίξοων ανέμων, τον οποίο αποκαλεί «φωτιά» και «πάγο».

Από τη μία πλευρά, ο πληθωρισμός και οι προσπάθειες της Fed να τον καταπολεμήσει με αυξήσεις επιτοκίων λειτουργούν ως «φωτιά» κατά των μετοχών, μειώνοντας σημαντικά τις αποτιμήσεις τους, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται για τις εταιρείες, ενώ από την άλλη η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ο «πάγος» περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις δυνατότητες κερδών των επιχειρήσεων.

Ο Wilson πιστεύει ότι μέχρι να ληφθεί υπόψη αυτός ο τοξικός συνδυασμός από τις εταιρείες και να μειωθούν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη, οι μετοχές θα πέφτουν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως, παρά τα αδύναμα κέρδη, οι εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν «σχετικά αμετάβλητες».

«Αυτός είναι ο λόγος που ο δείκτης S&P 500 δεν έπεσε» έγραψε. «Πιστεύουμε ότι το τρέχον ράλι θα φτάσει έως  τις 4.150 μονάδες προτού φανεί η πραγματικότητα σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθούν οι εκτιμήσεις για το EPS για το 2023».

Στη βασική περίπτωση της Wilson, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη θα μειωθούν τελικά το πρώτο τρίμηνο και η bear market θα φτάσει στο τέλος της, με τον S&P 500 να επιστρέφει στις 3.900 μονάδες έως τα μέσα του 2023.

Ωστόσο, εάν η ύφεση χτυπήσει την πόρτα της οικονομίας, ο δείκτης blue-chip θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 3.350 μονάδες, ή περίπου στο 18% από τα τρέχοντα επίπεδα.