Πτώση 30% στο φυσικό αέριο τον Ιανουάριο και ράλι στα 250 ευρώ το καλοκαίρι «βλέπει» η Goldman Sachs

Πτώση 30% στο φυσικό αέριο τον Ιανουάριο και ράλι στα 250 ευρώ το καλοκαίρι «βλέπει» η Goldman Sachs
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα, η Goldman Sachs αναμένει ότι θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το α’ τρίμηνο του 2023

Μείωση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς οι χώροι αποθήκευσής του γεμίζουν, «βλέπει» η Goldman Sachs.

Ο ολλανδικός δείκτης TTF, το κύριο σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs αναμένει ότι θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο, όταν η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ώθησαν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά νούμερα, πάνω από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πρόσφατη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: στην αποθήκευση φυσικού αερίου, στις υψηλές θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο και στην υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πάντως, παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, η οποία μπορεί να μετριάσει εν μέρει την κρίση κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν προμήθειες μεσοπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση το καλοκαίρι

«Η ομάδα της Goldman Sachs για τα commodities προβλέπει περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 προτού ανέβει απότομα το επόμενο καλοκαίρι». Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών σε λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω πολλών παραγόντων.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε στην Julianna Tatelbaum του CNBC την Παρασκευή ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα νέου LNG θα κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο έτος. «Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, το επόμενο έτος οι ζήτηση LNG από την Κίνα μπορεί επίσης να αυξηθεί» είπε.