Προγράμματα επιδότησης ενοικίου 300 εκατ. ευρώ και δανείου 200 εκατ. ευρώ έβγαλε το υπουργικό συμβούλιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τα μέτρα αφορούν 440.000 νοικοκυριά και 1.127.000 πολίτες.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού καλά μελετημένου χρόνια πριν, δίνοντας με κάθε ευκαιρία δείγματα γραφής των προθέσεων και του στρατηγικού σχεδίου της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ως τέτοια δείγματα γραφής ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που μαζί με το πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με «κόκκινα δάνεια», αποτελούν τους δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για ένα «αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας». Πρόκειται για δύο προγράμματα, επιδότησης ενοικίου και δανείου, 300 εκατ. και 200 εκατ. αντιστοίχως, που συνολικά αφορούν 440.000 νοικοκυριά, 1.127.000 πολίτες. Με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ «που εξασφαλίσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι προφανώς εξασφαλισμένα και στους επόμενους προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιδότηση ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ- Αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου «αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική» και «ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε». «Σήμερα λοιπόν είμαστε έτοιμοι», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το πρόγραμμα αποτελεί «τομή για τη χώρα μας» και κατηγόρησε για αδιαφορία τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι στην «καταστροφική πενταετία 2010-2015» το οικογενειακό κόστος για την κατοικία έφτασε στα ύψη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό στεγαστικό πρόβλημα. Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση πήρε μέτρα-αναχώματα (νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ένταξη τους αστέγων στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία).

«Σήμερα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα», ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ και αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. «Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018″, είπε και εξήγησε ότι πρόκειται για αύξηση 594 εκατ. ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία».

Πρόγραμμα για τα νοικοκυριά με «κόκκινα δάνεια», με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατ., για 180.000 νοικοκυριά και 460.000 ανθρώπους

Ο δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφώνησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα. Αφορά νοικοκυριά με «κόκκινα δάνεια» και «σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων».

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 ανθρώπους. Είπε ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης (μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία).