Το πρωί ειλικρινής, το βράδυ ψεύτης

Το πρωί ειλικρινής, το βράδυ ψεύτης

Γιατί είναι πιο πιθανό να λέμε ψέματα και να εξαπατούμε τους άλλους μετά το μεσημέρι;

Θέλετε να πάρετε μία τίμια απάντηση από κάποιον π.χ. έναν συνεργάτη; Τότε καλύτερα να του απευθύνετε το ερώτημά σας το πρωί, όταν -όπως δείχνει τελευταία έρευνα στις ΗΠΑ- οι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές στους ηθικούς πειρασμούς της καθημερινότητάς τους.

Επικεφαλής της έρευνας είναι η Μάριαμ Κουτσάκι του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο Ισαάκ Σμιθ του πανεπιστημίου της Γιούτα. Σε αυτήν μετείχαν 274 ενήλικες, που υποβλήθηκαν σε τέσσερις δοκιμασίες στη διάρκεια της ημέρας.

Κι όπως προέκυψε, το πρωί είχαν όλοι τους αυξημένη ηθική συνείδηση και αυτοκυριαρχία. Το απόγευμα αντίθετα -έπειτα από κάμποσες ώρες εργασίας- ήταν πιο ευπρεπείς σε ανήθικες συμπεριφορές, κυρίως δε στο ψέμα και στην απάτη. «Το να συμπεριφέρεται κανείς με ηθικό τρόπο απαιτεί να υπάρχει δύναμη της θέλησης», εξηγεί ο Άλεξ Λίκερμαν,  συγγραφέας του βιβλίου Το αήττητο μυαλό.

«Δυστυχώς αυτή η διανοητική δύναμη είναι από μόνη της ασθενής και φθίνει καθώς περνά η ημέρα» και σιγά-σιγά την εξαντλούμε. «Εάν λοιπόν η δική σας δύναμη θέληση έχει ήδη δοκιμαστεί από άλλες καταστάσεις, τότε δεν αποκλείεται να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε ανήθικα, εξορθολογικεύοντας μάλιστα τις πράξεις σας», συμπληρώνει.

Βάσει αυτών των συμπερασμάτων, άλλωστε, οι ειδικοί καταθέτουν συμβουλές-προτάσεις για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων στην καθημερινότητά μας, αρχής γενομένης από τον χώρο εργασίας.

Εάν είστε προϊστάμενος για παράδειγμα προτιμήστε τα πρωινά για να αναθέσετε στους υφισταμένους σας τις πιο «ευαίσθητες» δουλειές -π.χ. εκθέσεις δαπανών και αναφορές εξόδων- κατά προτίμηση μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας. Προσπαθήστε επίσης να προγραμματίζετε τις συσκέψεις με τα στελέχη σας πριν από το μεσημέρι.

Εάν είστε υπάλληλος, αντίθετα, θα πρέπει να ζυγίσετε καλά τις επιλογές σας, προτού κάνετε μία κίνηση υψηλού ρίσκου. Προτιμήστε τα πρωινά για να ζητήσετε αλλαγές στο εργασιακό σας καθεστώς ή μία αύξηση -επισημαίνει ο Λίκερμαν- «καθώς αυτό είναι το διάστημα της ημέρας που το αφεντικό σας θα εξετάσει με μεγαλύτερη μάλλον προσοχή την ουσία του αιτήματός σας». Επιπλέον, «οι έρευνες δείχνουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε το πρωί τείνουν να είναι πιο σκληρές, από αυτές που λαμβάνονται το απόγευμα», καθώς η πνευματική κόπωση «μας κάνει λιγότερο δίκαιους και ηθικούς», τονίζει.

Ανεξαρτήτως δε εργασίας, η ερευνήτρια Μάριαμ Κουτσάκι έχει να μας προτείνει έναν «χρυσό» κανόνα: λάβετε τις πιο κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις στη διάρκεια της ημέρας. «Όταν είμαστε φρέσκοι, είναι πιο πιθανό να ακούσουμε το ένστικτό μας και ίσως έτσι να καταλήξουμε στην καλύτερη μεταξύ των επιλογών μας».

Διαβάστε ακόμη:

Δικαίωμα στο ψέμα!

Κρύβοντας την σκληρή αλήθεια της ζωής σου στο Facebook

Πότε είναι κακό να είναι κάποια το «καλό κορίτσι»