Προειδοποίηση για νοθεία ως και 2,5 εκατ. ψήφων στο τουρκικό δημοψήφισμα

Προειδοποίηση για νοθεία ως και 2,5 εκατ. ψήφων στο τουρκικό δημοψήφισμα
epa05911579 Supporters of Turkish President Erdogan celebrate as preliminary results of the constitutional referendum are announced in Istanbul, Turkey, 16 April 2017. State-run news agency Anadolu reports a narrow lead for the 'Yes' vote in the unofficial results. The proposed reform, passed by Turkish parliament on 21 January, would change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish President Erdogan. EPA/DENIZ TOPRAK

Δύο παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησαν για ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.

 

Για υποψία ότι στο δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ευρεία νοθεία έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων, έκανε λόγο σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία η παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, Αλέβ Κορούν.

Οι προσφυγές έχουν τέτοιες διαστάσεις που μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως έγιναν δεκτοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα. Η Κορούν εκτιμά πως η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα καταμέτρηση, όπως εξάλλου έχει ανακοινώσει, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Βαριές κατηγορίες για την νομιμότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγείρει σε δηλώσεις του και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Ανω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι “το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο”.

Ως παράδειγμα, ο ίδιος αναφέρει πως δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του “Ναι” στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, υπενθυμίζει πως πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπήρξαν πολλές συλλήψεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν δικαστεί, και επομένως, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Ο Σέναχ επισημαίνει στις δηλώσεις του ότι ο ίδιος μαζί με ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Γερμανία, ευρισκόμενοι ως παρατηρητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μαρντίν, κρατήθηκαν στο Μαρντίν από αστυνομικούς σε ένα κλειστό χώρο επί ώρες με αποτέλεσμα να παραβρεθούν στην καταμέτρηση μόλις των τελευταίων 80 ψηφοδελτίων.

Η Άγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες

H τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την διεξαγωγή μιας έρευνας με αντικείμενο τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει την Τουρκία να «ξεκινήσει μια διαφανή έρευνα» μετά την έκθεση της κοινής αποστολής των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής διεξήχθη υπό άνισες συνθήκες και δεν πληροί τα δημοκρατικά κριτήρια.

«Προτρέπουμε όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα στην Τουρκία