Προειδοποίηση των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις για την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας

Προειδοποίηση των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις για την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας
epa08572045 The Chinese flag is seen in front of the Shanghai Oriental Pearl TV Tower landmark in Shanghai, China, 29 July 2020. The World Bank reports that despite the measures taken to contain the economic fallout, China’s weak domestic and external demand continues to slow the recovery. Focus on inclusive and sustainable growth should be the recovery strategy for China, according to Leaning Forward – COVID-19 and China’s Reform Agenda, the World Bank’s China Economic Update for July 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη γενοκτονία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Νέα σκληρή νέα προειδοποίηση εξέδωσαν οι ΗΠΑ προς τις εταιρείες που διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Οι αμερικάνικες εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν προμηθεύονται πρώτες ύλες και να διατηρούν επενδυτικούς δεσμούς στην περιοχή «θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ», αναφέρεται.

Η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη γενοκτονία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Η Κίνα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιοχή.

«Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που δεν θα εγκαταλείψουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις επιχειρήσεις ή / και τις επενδύσεις που συνδέονται με τη Σιντζιάνγκ θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης του αμερικανικού νόμου», αναφέρεται στην τελευταία σύσταση, η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το έγγραφο υπογραμμίζει ότι η κινεζική «κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σιντζιάνγκ».

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που αρκετές κυβερνήσεις της Δύσης έχουν αυστηροποιήσει τη στάση τους έναντι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική περιοχή της Κίνας.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε 14 κινεζικές εταιρείες και άλλες οντότητες στην οικονομική «μαύρη λίστα» για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε τέσσερις επιχειρήσεις μόδας. Οι Uniqlo, Zara και η γαλλική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας SMCP αρνούνται τους ισχυρισμούς, ενώ η Skechers αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κίνηση ήρθε μετά από καταγγελίες από το European Uyghur Institute και άλλες ομάδες πίεσης ότι οι όμιλοι επωφελούνταν από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

Η περιοχή Σιντζιάνγκ παράγει το 85% του βαμβακιού της Κίνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών.

Οι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα όπου έχουν προκύψει ισχυρισμοί για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση. Η Κίνα αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που στοχεύουν στην απομάκρυνση των Ουιγούρων από τη φτώχεια.