Προειδοποιήσεις σε Ιταλία-Ισπανία από την Κομισιόν

Προειδοποιήσεις σε Ιταλία-Ισπανία από την Κομισιόν

Οικονομικές συστάσεις για την εκτέλεση των προϋπολογισμών των χωρών της Ε.Ε. απηύθηνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προειδοποιήσεις απηύθηνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία για το χρέος και στην Ισπανία για το έλλειμμά της κατά το 2014, χτυπώντας ουσιαστικά «καμπανάκι» για τον κίνδυνο να μην ανταποκριθούν στους στόχους.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 καθεμιάς απ’ αυτές τις δύο χώρες «υπάρχει κίνδυνος να μην συμβαδίζει με τους κανόνες του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης».

Για πρώτη φορά φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να επιθεωρήσει τους προϋπολογισμούς των 17 χωρών της ευρωζώνης και μπορεί να απαιτήσει αλλαγές αν οι εν λόγω προϋπολογισμοί δεν είναι σύμφωνοι προς τους στόχους για το έλλειμμα ή προς τις οικονομικές συστάσεις της.

Στην Ιταλία που βγήκε φέτος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και όπου το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω του ορίου του 3%, αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι το χρέος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, το χρέος της Ιταλίας πρόκειται να φθάσει τον ερχόμενο χρόνο το 134%, ένα επίπεδο ρεκόρ για τη χώρα αυτή και το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό η Ιταλία δε θα μπορέσει να επωφεληθεί από μια πολυαναμενόμενη εξαίρεση που θα επέτρεπε την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι εμφανίστηκε καθυσηχαστικός απαντώντας στις επικρίσεις και τις ενστάσεις της Κομισιόν για τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 20014. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέρριψε τον προϋπολογισμό μας. Ως γνωστόν οι εκτιμήσεις της σχετίζονται με προβλέψεις που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας, οι οποίες δεν συμπίπτουν με εκείνες της κυβέρνησής μας», επισήμανε ο Σακομάνι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας πρόσθεσε ότι «δεν θα χρειασθούν έκτακτες οικονομικές παρεμβάσεις» και ότι η κυβέρνηση της Ρώμης «θα καταφέρει να σεβαστεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της με την Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη: Ιρλανδία και Ισπανία «κουνούν το μαντήλι» στην τρόικα

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Κομισιόν επισημαίνει πως «ο στόχος του ελλείμματος υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί το 2014», αν κρίνει κανείς από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε.

Η Ισπανία πήρε προθεσμία δύο ετών, ως το 2016, για να επαναφέρει το έλλειμμά της εντός των ευρωπαϊκών ορίων. Όμως, αναμένεται ότι θα φθάσει το 6,8% φέτος και το 5,9% την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, κάτι που κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη τη μείωσή του στο 3% το 2016.

Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία κινδυνεύουν επίσης να παραβιάσουν τους κανόνες της Ε.Ε., προειδοποίησε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Γερμανία και η Εσθονία είναι οι μοναδικές δύο χώρες που βρίσκονται σε πορεία πλήρους συμμόρφωσης προς τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για το χρέος και το έλλειμμα.

Στην Πολωνία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, επισημάνθηκε πως δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για να ανταποκριθεί φέτος στους στόχους για το έλλειμμα και πως τα μέτρα που προτείνονται για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2014 δεν είναι βιώσιμα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να δώσουν στην Πολωνία έναν επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το έλλειμμά της.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να αρχίσει η αποκαλούμενη διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της Κροατίας, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο, αφού διαπίστωσε ότι η χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM λέει η Γερμανία