Προϋπολογισμός 2020: Ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια

Προϋπολογισμός 2020: Ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019. Πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, με το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ ή κατά 1.600 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Η διαδικασία, η οποία θα «εγκαινιαστεί» με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα κορυφωθεί την Τετάρτη με τη σχετική ψηφοφορία.

Θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο προϋπολογισμός του 2020 «σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας στο μέλλον».

Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, «ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε, ενώ είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αφού κάνει ειδική μνεία στον τερματισμό του «φαύλου κύκλου της υπερφορολόγησης», ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι «αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, με το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ ή κατά 1.600 ευρώ ανά νοικοκυριό. Παράλληλα, προβλέπει φοροελαφρύνσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,56% του ΑΕΠ.

«Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, χάρη στις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.