Προϋπολογισμός 2024: Τι προβλέπει για πλεόνασμα, ανάπτυξη, πληθωρισμό

Προϋπολογισμός 2024: Τι προβλέπει για πλεόνασμα, ανάπτυξη, πληθωρισμό
Euro coin above Greek flag piggy bank (Photo by Bjorn Holland / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Ενισχύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και αυξήσεις στις συντάξεις 3,1% - Στο 2,3% η ανάπτυξη φέτος και 3% το 2024  

Με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, από περίπου 0,7% φέτος λόγω των έκτακτων αναγκών από τις φυσικές καταστροφές, κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ενσωματώνοντας παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ.

Παρά το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται το επόμενο έτος, δεν αναμένεται διαμοιρασμός του, καθώς τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων θα είναι περιορισμένα, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να τηρεί κατά γράμμα του αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να επιτευχθεί υψηλότερη ανάπτυξη, στο 3% το 2024 από 2,3% φέτος (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8%), χάρη στην αύξηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, κατά 12,1% το 2024 από 8,3% το 2023. Σημαντική αναμένεται η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζεται σε 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και οι εξαγωγές, όπου υπολογίζεται αύξηση 6,3% το 2024. Όπως προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024, ο μέσος πληθωρισμός θα κυμανθεί φέτος πιθανόν και χαμηλότερα του 4% από 4,5%, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης και 2,4% το επόμενο έτος. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται για να να φτάσει στο τέλος του 2024 στο 152,2% του ΑΕΠ, από 159% του ΑΕΠ φέτος.

Ειδικό βάρος για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εξού και η ενίσχυση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, από 300 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ.

Παρά τις αβεβαιότητες πάντως, όπως διαμηνύουν στελέχη της κυβέρνησης, η χώρα αποτελεί επενδυτικό προορισμό ως μια χώρα με πολιτική σταθερότητα και δεύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης ενώ οδεύει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο S&P Ratings και στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παρεμβάσεις

Αναφορικά με τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στο επίκεντρο είναι οι αυξήσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από 14 χρόνια (από το 2009 που ήταν η τελευταία αύξηση). Κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 6,5% έως περίπου 10,5% και προβλέπεται οριζόντια αύξηση 70 ευρώ μικτά σε 650.000 εργαζόμενους, με τους μισούς που έχουν παιδιά να λαμβάνουν επιπλέον αύξηση του οικογενειακού επιδόματος ή επιδόματος τέκνων και 30% αύξηση του επιδόματος ευθύνης. Αυξήσεις προβλέπονται για τους ενστόλους και το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο θα κατατεθεί το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού ενώ στο προσεχές διάστημα θα γίνει γνωστό πώς επιμερίζονται οι κοινωνικές δαπάνες, όπως στον τομέα της υγείας όπου θεσπίζεται διάταξη για τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων, χωρίς χρονικό περιορισμό, για όσους είχαν ΕΚΑΣ και το έχασαν ενώ αυξάνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους ευάλωτους με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπου προβλέπεται αύξηση 8%, παράλληλα με αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Για τις συντάξεις προβλέπεται αύξηση 3,1% το 2024 ενώ μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θεσμοθετεί επίδομα προσωπικής διαφοράς της τάξης των 100, 150 και 200 ευρώ σε περιπτώσεις που η προσωπική διαφορά είναι πάνω από 10 ευρώ (από 200,250 και 300 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο επίδομα πέρυσι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το market pass όπως έχει γίνει γνωστό αποσσύρεται τον Οκτώβριο και συνεχίζει μέχρι τον Δεκέμβριο αποκλειστικά για τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες και τις φωτιές, σε Θεσσαλία και Έβρο.

Επιπλέον 200.000 νέοι 18-19 ετών θα λάβουν το youth pass, επίδομα 150 ευρώ, το οποίο θα είναι διαρκές και θα χορηγείται κάθε χρόνο με κριτήριο την ενηλικίωση.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπεται έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από ένα εκατ. ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές.

Επίσης, διατηρείται το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο για τις οικογένειες με παιδιά, από 100 έως 1.000 ευρώ αλλά δεν αναμένεται επιδότηση στην αντλία, μέτρο που συνδέθηκε με τους περιορισμούς της ΕΕ σε οριζόντια επιδόματα που θεσπίστηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: