Προκριματικές εκλογές Γαλλίας: Μπροστά ο Φιγιόν – Παραδέχεται την ήττα του ο Σαρκοζί

Προκριματικές εκλογές Γαλλίας: Μπροστά ο Φιγιόν – Παραδέχεται την ήττα του ο Σαρκοζί

Ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 43,5% και ο Αλέν Ζιπέ 27,6% στις προκριματικές εκλογές που σημείωσαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής. 

Με την καταμέτρηση του μεγαλύτερου ποσοστού των ψήφων των εκλογικών κέντρων της επικράτειας της Γαλλίας να έχει ολοκλρωθεί, τα αποτελέσματα για το ποιός θα υποψήφιος θα πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2017, δείχνουν τον  πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.
Ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 43,5%, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ 27,6% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μόλις 22,1%. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% οπότε βρίσκονται εκτός κούρσας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, παραδέχτηκε την ήττα του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο. Ο Σαρκοζί δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνεται πιο κοντά στον Φιγιόν απ’ ότι στον Αλέν Ζιπέ, που επίσης περνάει στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ψήφισαν 3,9-4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Το δικαίωμα για να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων είχαν, όσοι Γάλλοι υπέγραφαν ότι συμφωνούν με «τις δημοκρατικές αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου» και κατέβαλαν το αντίτιμο των δυο ευρώ. Αυτή η παράμετρος, έχει βαρύνουσα σημασία καθώς σημαίνει ότι πολίτες που πρόσκειται σε άλλες παρατάξεις, ενδέχεται να ψήφισαν με σκοπό να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ από πλευράς Κεντροδεξιάς έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική φθορά και την κατάρρευση της δημοτικότητάς του η οποία έχει αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα προέδρου εν ενεργεία στην ιστορία. Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες δείχνουν πως κανένας άλλος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς δεν έχει πιθανότητες για να κερδίσει την προεδρία το 2017.

Διαβάστε επίσης: «Ένας πρόεδρος δεν θα΄ πρεπε να τα λέει αυτά» μόνο που ο Ολάντ… τα είπε