«Πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα στο οικονομικό πρόγραμμα»

«Πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα στο οικονομικό πρόγραμμα»

Εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά δίνει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, που παραδέχεται σφάλματα του Ταμείου.

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με το πρόγραμμα, στη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών», δηλώνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Λίπτον επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των εταίρων της, εάν εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος: «Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις και αυτό είναι εξάλλου και προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα το πρόγραμμα για το 2014 και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα. Συζητάμε σχετικά με αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί. Πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα θα διευκρινισθούν σε μία μεταγενέστερη χρονική στιγμή».

Διαβάστε ακόμη: Κανονικά το ΔΝΤ στην Αθήνα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν πολύ υψηλές, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση με μεγάλη ανεργία, ο αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «εκ των υστέρων είναι εύκολο να πει κανείς ποια απόφαση ήταν καλή και ποια κακή».

Ωστόσο, ο κ. Λίπτον παραδέχεται ότι το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε, ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση. Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μίας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Λίπτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ