Λαγκάρντ: Πρέπει να επαγρυπνούμε για τον πληθωρισμό – Μπορεί να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες

Λαγκάρντ: Πρέπει να επαγρυπνούμε για τον πληθωρισμό – Μπορεί να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες
epa07630498 International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde delivers remarks during a press conference on the US economy at the International Monetary Fund headquarters in Washington, DC, USA, 06 June 2019. Managing Director Lagarde has recently said that rising trade tariffs between the US and China could damage the wider global economy. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας περιβάλλονται από «σημαντική αβεβαιότητα», τόνισε η κεντρική τραπεζίτρια.

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαγρύπνηση σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επανέλαβε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε για μια ακόμα φορά πως δεν πρέπει να ανακυρηχθεί η νίκη έναντι του πληθωρισμού και πρόσθεσε πως χρειάζεται επαγρύπνηση «προς τις διαφορετικές δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμού. Πρέπει να εστιάσουμε στον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2022 είχε προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%. Ο γενικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Νοέμβριο.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως αναμένει να συνεχιστεί η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά η συνολική αύξηση των τιμών θα μπορούσε να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας περιβάλλονται από «σημαντική αβεβαιότητα».

Τα υψηλά επιτόκια, η αδύναμη ανάπτυξη και κάποια εξασθένηση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, υποστήριξε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική της τράπεζας, η Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι τα τρέχοντα επιτόκια, διατηρούμενα για «αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης, η ίδια είπε πως «παρά την επιβράδυνση της δραστηριότητας, η αγορά εργασίας παραμένει συνολικά ανθεκτική, αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να χάσει τη δυναμική της προς το τέλος του έτους».

Πρόσθεσε ότι οι νέες εκτιμήσεις της τράπεζες για την πορεία της οικονομίας, που αναμένεται να γίνουν τον Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά στοιχεία για το 2026, θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.

Για το PEPP

Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ μπορεί σύντομα να επανεξετάσει το χαρτοφυλάκιο πανδημοτικών ομολόγων (PEPP) ύψους 1,7 τρισ. ευρώ και για το πόσο καιρό θα αντικατασταθούν οι τίτλοι που λήγουν.

«Έχουμε επισημάνει ότι θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τουλάχιστον μέχρι το 2024. Αυτό είναι ένα θέμα που θα έρθει πιθανώς για συζήτηση και εξέταση στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και θα επανεξετάσουμε ενδεχομένως αυτή την πρόταση» σημείωσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

  • UBS προς επενδυτές: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας – Οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες
  • Στην αντεπίθεση η Tesla – Μηνύει τη Σουηδία για τις «μπλοκαρισμένες» πινακίδες κυκλοφορίας