Prorata: Πολιτική κυριαρχία ΝΔ αλλά και αρνητικό πρόσημο για τη διαχείριση της πανδημίας τον Νοέμβριο

Prorata: Πολιτική κυριαρχία ΝΔ αλλά και αρνητικό πρόσημο για τη διαχείριση της πανδημίας τον Νοέμβριο
Στολισμένο με Χριστουγεννιάτικα στολίδια μαγαζί εστίασης στην πόλη του Ναυπλίου εν μέσω του lockdown που επέφερε ο covid-19 στην Ελλάδα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μη ικανοποιημένοι από διαχείριση πανδημίας σχεδόν 6 στους 10 – Προβάδισμα 12 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου αναδεικνύεται η ΝΔ με 36% και μικρή μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με 24%, χωρίς μεταβολές, ενώ το Κίνημα Αλλαγής παραμένει στο 5%, σύμφωνα με  έρευνα της εταιρείας Prorata για τον σφυγμό του Νοεμβρίου.

Το ΚΚΕ ανιχνεύεται στο 4,5%, κερδίζοντας 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, η Ελληνική Λύση παραμένει σταθερά στο 3% και το ΜεΡΑ 25 κερδίζει 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, ανιχνευόμενο στο 3%.

Σε σχέση με την πανδημική κρίση, το 55% των συμμετεχόντων αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ όσων παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις σε όλους τους τομείς είναι σαφώς θετικότερες προς την κυβέρνηση συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούν πιο σπάνια ή και καθόλου το συγκεκριμένο μέσο για τον ίδιο σκοπό.

Επιπλέον, το 65% ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την αποτροπή του δεύτερου lockdown, ενώ η πλειοψηφία των ερωτώμενων εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων. Τέλος, το 32% της κοινής γνώμης δηλώνει πως ακόμα και αν το εμβόλιο κατά του Covid-19 ήταν αύριο διαθέσιμο και δωρεάν για όλους/ες, δεν θα το έκανε, πάντως η πλειοψηφία (63%) δηλώνει πως θα το έκανε.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η αρνητική αυτή αξιολόγηση καταγράφεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πτώση 2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Prorata. Ωστόσο, οι αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΝΔ στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού, καθώς καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν καταγράφει σημαντικά θετικές μεταβολές, αλλά ούτε και θετικότερο ισοζύγιο συναισθημάτων προς την ίδια, συγκριτικά με το κυβερνόν κόμμα.

Όσο αφορά στα συναισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στα πολιτικά κόμματα, ως κυρίαρχα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ανιχνεύονται η αποστροφή (20%) και η συμπάθεια (18%), απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ η αποστροφή (34%) και η απογοήτευση (17%), ενώ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής η αδιαφορία (41%) και η απογοήτευση (18%). Αθροιστικά τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά περισσότερα σε σχέση με τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στη ΝΔ.

Σε περίπτωση που διεξάγονταν αύριο εκλογές και δεν υπήρχε δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, τα σενάρια συγκυβέρνησης που προκρίνονται επί του συνολικού δείγματος της έρευνας είναι πρώτον η συνεργασία ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής (36%) και δεύτερον η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΜεΡΑ 25 (19%). Το σενάριο που προκρίνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, αλλά κι όσοι αυτοτοποθετούνται στα δεξιά και το κέντρο του πολιτικού φάσματος είναι μια συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο παραπάνω κομμάτων, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όσοι αυτοτοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος ή θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα προκρίνουν μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με το ΜεΡΑ 25.

Επρόκειτο για ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών, στο σύνολο της επικράτειας σε δείγμα 2.726 ατόμων που επιλέχθηκαν τυχαία από το Panel της εταιρείας. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της τοποθέτησης στον άξονα Αριστερά – Δεξιά, ενώ η δειγματοληψία ήταν χωρίς πιθανότητα. Το πεδίο της έρευνας διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 24 – 27 Νοεμβρίου 2020.​​​​​​