Προς αδιέξοδο οδεύει η νέα διεθνής διαπραγμάτευση για το κλίμα

Προς αδιέξοδο οδεύει η νέα διεθνής διαπραγμάτευση για το κλίμα
epa10312609 COP27 President and Egypt's Foreign Minister Sameh Shoukry (3-R) speaks at the 2022 United Nations Climate Change Conference (COP27), in Sharm El-Sheikh, Egypt, 18 November 2022. The 2022 United Nations Climate Change Conference (COP27), runs from 06-18 November, and is expected to host one of the largest number of participants in the annual global climate conference as over 40,000 estimated attendees, including heads of states and governments, civil society, media and other relevant stakeholders will attend. The events will include a Climate Implementation Summit, thematic days, flagship initiatives, and Green Zone activities engaging with climate and other global challenges. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σύνοδος της COP27 στην Αίγυπτο ίσως να οδηγηθεί σε μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η ΕΕ προτιμά «να μην υπάρξει συμφωνία, από μια κακή συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που διεξάγονται στο πλαίσιο της COP27 στην Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω και όλοι οι υπουργοί (της ΕΕ) (…) είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν, αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σταθεί στο ύψος των όσων περιμένει ο κόσμος – κυρίως να κάνουμε κάτι για αυτή την κλιματική κρίση», τόνισε.

Ωστόσο ο Τίμερμανς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα ένα θετικό αποτέλεσμα», αν και πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε για κάποια πράγματα που είδαμε και ακούσαμε τις τελευταίες, ας πούμε, 12 ώρες».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της Κλιματικής Πολιτικής της ΕΕ υπογράμμισε ότι σκοπός των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν «ζωντανό» τον στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τίμερμανς επεσήμανε: «Η ΕΕ είναι ενωμένη στην φιλοδοξία της να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε πάνω σε αυτά που συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη», αναφερόμενος στην περσινή COP26 που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία.

«Το μήνυμά μας προς τους εταίρους μας είναι ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να δεχθούμε ο στόχος του 1,5 βαθμού να πεθάνει εδώ και τώρα», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που φέτος διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ είναι δύσκολες, γεγονός που ώθησε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, πρόεδρο της COP27, να ανακοινώσει ότι οι εργασίες της θα παραταθούν τουλάχιστον για σήμερα, αν και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν χθες Παρασκευή το βράδυ.

Ο Σούκρι σήμερα επανέλαβε ότι θα δώσει στους αντιπροσώπους από σχεδόν 200 χώρες που έχουν συγκεντρωθεί στην Αίγυπτο περισσότερο χρόνο να εξετάσουν τα κείμενα, καλώντας τους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνοντας ότι γνωρίζει ότι υπάρχει πολλή «δυσαρέσκεια» μεταξύ τους.

«Το θέμα τώρα είναι η βούληση των χωρών. Οι χώρες είναι αυτές που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την ευθύνη να βρουν σημεία σύγκλισης», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της COP27 υπογράμμισε ότι η τελική ανακοίνωση της διάσκεψης «διατηρεί ζωντανό τον στόχο του 1,5 βαθμού».

Το επίσημο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επαναλαμβάνει τις προηγούμενες δεσμεύσεις περί περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο δεν περιελάμβανε τα αιτήματα κάποιων χωρών – μεταξύ των οποίων η ΕΕ και η Βρετανία— για μια συνολική συμφωνία που θα δεσμεύει τις χώρες να καταβάλλουν πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Επίσης στο προσχέδιο δεν υπήρχε αναφορά στην πρόταση της Ινδίας και της ΕΕ να ζητηθεί από τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση όλων των ορυκτών καυσίμων και όχι μόνο του άνθρακα. Στην πρόταση αυτή είχαν αντιταχθεί οι πλούσιες σε πόρους χώρες, κυρίως στην Αφρική.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες δεν αναφερόταν και σε άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων το βασικό θέμα τριβής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών: την αποζημίωση των κρατών που έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.