Προς αύξηση επιτοκίου 50 μ.β. η EKT

Προς αύξηση επιτοκίου 50 μ.β. η EKT
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο consensus  θα μπορούσε κάλλιστα να ευνοήσει το λιγότερο επιθετικό βήμα

Σε επιβράδυνση του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης προσανατολίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την επόμενη αύξηση επιτοκίου να αναμένεται στις 50 μονάδες βάσης.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εκτός απροόπτου (όπου απρόοπτο κάποιο πληθωριστικό σοκ), το consensus  θα μπορούσε κάλλιστα να ευνοήσει το λιγότερο επιθετικό βήμα

Ανάμεσα στους λόγους που αναφέρθηκαν για την επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων είναι οι κίνδυνοι ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια κίνηση κατά μισή μονάδα στο επιτόκιο καταθέσεων, στο 2%, θα φτάσει κοντά σε ένα λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.

Στο μεταξύ, τέσσερις εβδομάδες απομένουν μέχρι την τελική απόφαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε οι αξιωματούχοι έχουν ακόμη πολύ χρόνο για να αποφασίσουν.  

Αυστηρή προειδοποίηση

Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση για τους εντεινόμενους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι οικονομικές προοπτικές σκοτεινιάζουν. 

Ειδικότερα, η ακρίβεια περιορίζει την ικανότητα των Ευρωπαίων πολιτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ενώ οι επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης απειλούν τα εταιρικά κέρδη, ανέφερε η ΕΚΤ την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, σημειώνει πιθανούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, αφού οι κυβερνήσεις δανείζονται για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να φτάνουν στο απόγειό τους, μετά από μια ανοδική πορεία πολλών ετών.

«Οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ έχει γίνει πιο πιθανή».

Ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών και της συρρίκνωσης της παραγωγής που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί πρόκληση για τους Ευρωπαίους policy makers πολιτικής καθώς και για τους επενδυτές, εν μέσω επιτοκιακών αυξήσεων και ποσοτικής συρρίκνωσης.

Χρηματοπιστωτικές αξίες

Οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να πλήξουν τις χρηματοπιστωτικές αξίες, που είναι, εκ των πραγμάτων, ευαίσθητες στον πληθωρισμό και, εν γένει, τις νομισματικές εξελίξεις, ανέφερε η ΕΚΤ. 

Ορισμένες αξίες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μετοχών, «εξακολουθούν να φαίνονται «φουσκωμένες» δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών»,- ακόμη και μετά από μεγάλες διορθώσεις, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα χωρίς σταθερότητα τιμών», είπε ο Ντε Γκίντος σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

Επίσης, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι περαιτέρω διακυμάνσεις των τιμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στις αγορές παραγώγων, οι οποίες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Τα margin calls έπαιξαν ρόλο στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ξαφνική ανακοίνωση της κυβέρνησης για σαρωτικές φορολογικές περικοπές.

Τράπεζες

Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις τους το επόμενο έτος, αφού τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ είπε ότι οι προβλέψεις της φαίνεται να είναι πιο συντηρητικές από εκείνες των αναλυτών που παρακολουθούν τον κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις μεγάλες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προσέφεραν περίπου το 1,4% του ΑΕΠ τους για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ, εκτιμά η ΕΚΤ και προειδοποίησε ότι «τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι στοχευμένα», επαναλαμβάνοντας τη συμβουλή ότι η βοήθεια πρέπει να είναι προσωρινή και να απευθύνεται σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει περισσότερο τις δημοσιονομικές θέσεις από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε η έκθεση. «Ως εκ τούτου, περαιτέρω επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα της αγοράς για ορισμένους από τους πιο ευάλωτους κρατικούς εκδότες της ζώνης του ευρώ».