Προς ανάκληση οδεύει η διακρατική συμφωνία πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία

Προς ανάκληση οδεύει η διακρατική συμφωνία πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία

Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες με αντικείμενο την ανάκληση της απόφασής της.

Προς ανάκληση φαίνεται πως οδεύει η διακρατική συμφωνία πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες με αντικείμενο την ανάκληση της απόφασής της στην οποία βασίστηκε η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση πυρομαχικού υλικού.

Ανεξαρτήτως της θέσης που έχουν τα κόμματα για το δέον γενέσθαι αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, όλα τα κόμματα συμφώνησαν να γίνει η συζήτηση για το θέμα αυτό και συνεπώς η απόφαση που έλαβε σήμερα η Επιτροπή Εξοπλιστικών είναι ομόφωνη.

«Ειπώθηκε από εμένα και τον κ. Παφίλη να ξαναγίνει συζήτηση και να ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην οποία βασίστηκε η συμφωνία για την πώληση βλημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας είπε ότι θα μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

«Η άποψη του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι κεντρικό πρόβλημα δεν είναι αυτός ο καμβάς που έχει ασφαλώς πλευρές που πρέπει να δούμε, αλλά ότι πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η συμφωνία για τους γνωστούς λόγους, του τι είναι η Σαουδική Αραβία και του ρόλου που παίζει στην περιοχή, του τι συμβαίνει στην Υεμένη. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, να δεσμευτεί, αλλά πρέπει και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Το αν έχει πάρει απόφαση το ευρωκοινοβούλιο, είναι ζήτημα αδιάφορο με τη θέση του ΚΚΕ, είπε ο κ. Παφίλης και προσέθεσε ότι «πλέον δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει την περιοχή και δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από τα τελευταία γεγονότα».

Δείτε ακόμη: Το «πινγκ-πονγκ» Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή για την πώληση βλημάτων και τους μεσάζοντες

«Δεχθήκαμε να ξανασυζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας και διευκρίνισε: «Θα είναι κατ’ αρχήν συζήτηση. Κάποιοι θέλουν ανάκληση της γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών. Η ΝΔ έχει άποψη για το θέμα την οποία θα εκθέσει».

Αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ για την εξέταση προσώπων στην Επιτροπή, αυτή στηρίχθηκε μόνο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και ως εκ τούτου απερρίφθη κατά πλειοψηφία.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δήλωσαν σύμφωνοι με το αίτημα της ΝΔ να κληθούν σε ακρόαση πρόσωπα που έχουν σχέση με την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία και δήλωσαν σύμφωνοι και με την πρόταση των Ν. Φίλη και Θ. Παφίλη διότι «τη συζήτηση δεν πρέπει να τη φοβάται κανείς». Ειδικά για την πρόταση ανάκλησης της γνώμης της επιτροπής Εξοπλιστικών, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι η ΔΗΣΥ συμφώνησε να γίνει η συζήτηση και θα τοποθετηθεί όταν αυτή γίνει.

O Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναφορικά με την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών, δηλαδή ενημέρωση για διάφορες διακρατικές συμφωνίες, είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών», «ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα των προγραμμάτων για την εθνική άμυνα, γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και ειδικά στον κ. Καμμένο».