Προς αναμονή της νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Προς αναμονή της νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία δηλώνουν βέβαιες πως το καθεστώς Άσαντ βρίσκεται πίσω από την χρήση χημικών όπλων - Την Κυριακή η έκθεση των επιθεωρητών.

Στη Νέα Υόρκη στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -Μεγ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία- αναμένεται να συνεδριάσουν σε δύο μέρες για τη Συρία και το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων, το οποίο διερευνούν και σήμερα οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στα περίχωρα της Δαμασκού.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για την 29η Αυγούστου, όμως το πρόγραμμα άλλαξε. Μία πράξη που πιθανότατα έχει να κάνει και με τη συνέχιση της παραμονής των απεσταλμένων του ΟΗΕ στη Συρία μέχρι το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρουν πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας εκ νέου στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία, ενώ και η Ρωσία φέρεται να έχει στείλει δύο καράβια του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή.

Στις ΗΠΑ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ αναμένεται να συμμετέχουν απόψε στην ενημέρωση που θα κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανώτερα μέλη του Κονγκέσου σχετικά με την βεβαιότητα των ΗΠΑ πως για τον θάνατο εκατοντάδων Σύριων πολιτών την προηγούμενη Τετάρτη, ευθύνεται η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας σε περίπτωση που υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο».

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα σε έκτακτη σύνοδο το κοινοβούλιο της χώρας του να υποστηρίξει μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, λέγοντας στην εναρκτήρια ομιλία του πως οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να συζητήσουν μια «απάντηση σε μια από τις πιο ειδεχθείς χρήσεις χημικών όπλων τον τελευταίο αιώνα. «Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση. Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Διαβάστε ακόμη: «Είναι η οικονομία ηλίθιε»… ακόμη και στην πολύπαθη Συρία

Στο «ακανθώδες» ερώτημα εάν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μεν πως «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη. Αλλά δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και χρησιμοποίησε χημικά όπλα», και συνέχισε λέγοντας πως «οι αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας», επικαλούμενος «τουλάχιστον» 95 βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αβεβαιότητα του Βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με το εάν η Συρία έκανε ή όχι χρήση χημικών όπλων, ξύπνησε μνήμες από τις αναφορές για όπλα μαζική καταστροφής πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. «Έχουμε στο μυαλό μας τις προηγούμενες συρράξεις και ιδιαίτερα όσα πήγανε στραβά στο Ιράκ. Όμως, αυτό τώρα δεν είναι σαν το Ιράκ. Αυτό που βλέπουμε στη Συρία είναι εντελώς διαφορετικό», απάντησε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, το βρετανικό κοινοβούλιο σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει αρνητικά. «Μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη. Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», αναφέρεται στο πόρισμα των βρετανικών νομικών υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο κοστίζουν και ποιος κατασκευάζει τα όπλα που σημαδεύουν τη Συρία 

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών του οργανισμού για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων σε μια επίθεση κοντά στη Δαμασκό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε «υπομονή» μέχρι την Κυριακή, όταν και θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Δαμασκό.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σε έντονο ύφος σήμερα πως η χώρα του θα αμυνθεί απένταντι σε κάθε μορφή επίθεσης και θα βγει νικήτρια από μία μάχη με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το AFP, ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στην περίπτωση πληγμάτων από τις δυτικές δυνάμεις στην χώρα. «Ο στρατός απειλείται, είναι φυσιολογικό να ληφθεί μια σειρά από μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επίθεση και να δοθεί μια απάντηση σε αυτήν», δήλωσε ανώτερος Σύριος στρατιωτικός.

Χθες ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποίησε ότι η χώρα του «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» στην περίπτωση που υπάρξει μια ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε σήμερα ότι μια κλιμάκωση της συριακής κρίσης, μετά την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού, θα επιδεινώσει την κατάσταση στην χώρα στην οποία ο λαός υποφέρει αφόρητα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΔΕΕΣ εκφράζει τον αποτροπιασμό της όσον αφορά τις πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού και σημειώνει ότι υπάρχει οξεία έλλειψη ζωτικών ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και νερού σε έναν αριθμό περιοχών οι οποίες είναι αποκομμένες και δεν λαμβάνουν βοήθεια για μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία