Προς απόρριψη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Προς απόρριψη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους
Βουλευτές κάνουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την ψηφοφορία στην ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019. Αλέξανδρος Μπελτές

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποτυχία της διάταξης 3,1 να πιάσει τις 151 ψήφους. Διαρροές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους. Αφορά την αναθεώρηση της διάταξης 3,1 του Συντάγματος η οποία δεν έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Δεδομένου ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηριχθεί επίσης από το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ, οι «διαρροές» φαίνεται ότι προέρχονται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη». Η αναφορά σε «επικρατούσα θρησκεία» που υπάρχει στο σημερινό Σύνταγμα διατηρούνταν και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερψηφίστηκαν οι υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις υπόλοιπες διατάξεις του άρθρου 3 έχουν υπερψηφιστεί, συμπεριλαμβανόμενης της ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης την κατάργηση της αναχρονιστικής διάταξης για την απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής, πρόταση που επίσης φέρεται να έχει υπερψηφιστεί.

Διαβάστε ακόμη: Ψηφοφορία με ηχηρές απουσίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση