Προς συμφωνία για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Προς συμφωνία για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων κατά των απαιτήσεων των δανειστών για τα εργασιακά.

Στην ανάγκη να διατηρηθεί και να ισχυροποιηθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να υπάρξει κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, συμφώνησαν κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση για την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκτίμησε ότι έχουν τεθεί, πλέον, οι βάσεις ώστε να υπάρξει σύντομα μία συμφωνία «που θα κρατάει ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα των εργασιακών σχέσεων «πρέπει να συζητούνται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να συμφωνούνται με την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι δουλειά της τρόικας να μας τα υποδεικνύει και να τα επιβάλει».

Διαβάστε ακόμη: «Δεν τα βρίσκουν» τρόικα-κυβέρνηση στα εργασιακά

Μία ισχυρή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δίνει αξία και οντότητα στους κοινωνικούς εταίρους, υποστήριξε ο ο γγ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η νέα σύμβαση θα πρέπει να διαμορφωθεί και υπό το πρίσμα της ραγδαίας ανάπτυξης που αναμένεται να έχει ο τομέας του τουρισμού. Ο κ. Βερνίκος τόνισε τη σημασία που έχουν η επαγγελματική κατάρτιση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία «ενός νέου κοινωνικού προϊόντος».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι οι εργοδότες αναγνώρισαν την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ. Αναφερόμενος, όμως, στην ουσία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι «ακόμη κι αν οι εργοδότες συνομολογούσαν ένα ευρώ αύξηση, αυτό δεν έχει καμία αξία. Έχει μόνο την αξία του χαρτιού που θα είναι γραμμένη αυτή η συνομολόγηση, αυτή η συνυπογραφή, εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι ο νόμιμος μισθός καθορίζεται δια της νομοθετικής οδού». «Και αυτό, μάλιστα, μετά το 2016, γιατί μέχρι το 2016 ο κατώτερος μισθός με την 6η πράξη υπουργικού συμβουλίου έχει παγώσει οριστικά» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Αυξημένη η απασχόληση κατά 0,2% στην Ελλάδα 

«Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να αποδείξουμε εμπράκτως την αντίθεσή μας με μία εποικοδομητική ανυπακοή στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και πρότεινε ποσοστό από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών να επιστραφεί ανταποδοτικά στις κατώτατες αμοιβές. Πρόσθεσε, δε, ότι «η ακολουθούμενη οικονομική συνταγή για τη χώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ύφεση προκάλεσε κρίση στην αγορά και έκρηξη της ανεργίας».

Διαβάστε ακόμη: ΔΝΤ: Ποιοι σήκωσαν το βάρος της λιτότητας στην Ευρώπη

Την ανάγκη αναπροσαρμογής των αμοιβών υποστήριξε και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καβαθάς, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχία της οικονομικής πολιτικής» και ανέφερε ότι «οι μειώσεις των μισθών αντί να δημιουργήσουν ανάχωμα στην ανεργία οδήγησαν σε χιλιάδες “λουκέτα” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ