Προς συμφωνία οδεύουν τρόικα και υπουργείο Εργασίας

Προς συμφωνία οδεύουν τρόικα και υπουργείο Εργασίας

Στο τραπέζι των συζητήσεων οι ομαδικές απολύσεις και οι εργοδοτικές εισφορές.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση της τρόικας με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας.

Για το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, στέλεχος του υπουργείο ανέφερε στο ΑΠΕ ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Διαβάστε ακόμη: «Να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της τρόικας»

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη. Παρόλα αυτά, πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι η μείωση θα γίνει εφάπαξ από το καλοκαίρι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, κίνηση με την οποία συμφωνεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί το ΔΝΤ κήρυξε «πόλεμο» στις ελληνικές τράπεζες

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο τελικό κενό θα καλυφθεί και με μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώνει «εξετάζονται διάφοροι τρόποι».

Για το θέμα, τέλος, των ομαδικών απολύσεων, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι’ αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ