Προς το κακό σενάριο οδεύει η αξιολόγηση

Προς το κακό σενάριο οδεύει η αξιολόγηση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - EUROGROUP - ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται ακόμη και για πολύμηνη διαδικασία χωρίς καθορισμένα χρονικά όρια.

Το κακό σενάριο φαίνεται πως είναι αυτό που θα ισχύσει για άλλη μία φορά στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, αφού οι καθυστερήσεις δεν αποφεύχθηκαν και, πλέον, φθάνουμε στον Σεπτέμβριο με μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές, που είχαν εγκαίρως μιλήσει για «χαλάρωση» της μεταρρυθμιστικής απόδοσης ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης-μαμούθ, ζητώντας να κλείσουν τα 15 προαπαιτούμενα τον Ιούλιο αντί του Σεπτεμβρίου. Τα μηνύματα έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα «τώρα να τρέχουμε», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης.

Όλοι πλέον βλέπουν το σενάριο της πολύμηνης αξιολόγησης, ενώ ως «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της αναπομπής σε δίκη για κακούργημα του πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.

Η Κομισιόν δεν έκρυψε τη δυσφορία της, με ευρωπαϊκές πηγές, μάλιστα, να συνδέουν το θέμα με την αξιολόγηση, αλλά και το χρέος, υποστηρίζοντας πως αυτό που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση είναι να υπερασπιστεί την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, με βάση τα οποία συντάχθηκε το πρόγραμμα, αλλά και δόθηκε το δάνειο.

Στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο «μπλόκου» στην αξιολόγηση εάν δεν βρεθεί λύση, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κράτη-μέλη, τα οποία θα εγείρουν εκ νέου ζητήματα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.