Προσεχώς αδιέξοδο στο Κυπριακό εκτιμά η Λευκωσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως οι κινήσεις Άγκυρας και τουρκοκυπριακής κυβέρνησης στοχεύουν σε μη επίλυση.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτήν την περίοδο στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας -η οποία εκδηλώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν– αποτυπώνουν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος εκτιμά πως από κοινού η Άγκυρα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία προετοιμάζουν το έδαφος για αδιέξοδο στο Κυπριακό.

«Αυτοί που υποστήριζαν ότι είχαν διαβεβαιώσεις για επίδειξη καλής θέλησης από τον Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να ζητήσουν από την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί λύση ή αν προωθεί το περιβόητο σχέδιο «βήτα», για αναβάθμιση του ψευδοκράτους», είπε ο Κύπριος υπουργός. Αντίθετα, επισήμανε, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για επίτευξη προόδου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει μόνον ένα σχέδιο, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της Κύπρου. Αν αποτύχουν οι συνομιλίες, ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Για τις επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει αντίθεση και δυσφορία και, αν χρειαστεί, θα προβεί και σε νέα διαβήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο Οζντίλ Ναμί θα έχει στο Λονδίνο συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολιτικών Ελευθεριών.

Στην Ουάσιγκτον θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρμεντ και του Κογκρέσου.

Διαβάστε ακόμη:

Διάσταση απόψεων Ελλάδας-Τουρκίας για το Κυπριακό

Ο Ερντογάν, το φυσικό αέριο και το Κυπριακό