Προσέκρουσε σε ύφαλο το Bitcoin: Με αρνητικό πρόσημο ο Μάιος

Προσέκρουσε σε ύφαλο το Bitcoin: Με αρνητικό πρόσημο ο Μάιος
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την Bloomberg, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το Bitcoin έχει αποδώσει χειρότερα από τις μετοχές, τα ομόλογα και τον χρυσό  

Μετά από τέσσερις ανοδικούς μήνες, το Bitcoin τον Μάιο βρήκε σε… ύφαλο και προσέκρουσε. Το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο μόλις κατέγραψε τον πρώτο του πτωτικό μήνα, περίπου 4,6%, καθώς η αγορά υπέστη… βύθιση μετά από μια μικρή ανάκαμψη στην αρχή της χρονιάς. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Bloomberg, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το Bitcoin έχει αποδώσει χειρότερα από τις μετοχές, τα ομόλογα και τον χρυσό.

Το νόμισμα συναλλασσόταν γύρω στα 47.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2022, αλλά έκλεισε το έτος κοντά στα 16.000 δολάρια, ένα χαμηλό που δεν είχε ξανασυμβεί από τον Νοέμβριο του 2020.

Στις αρχές του 2023, το κρυπτονόμισμα φάνηκε να ανακάμπτει, καταγράφοντας αύξηση 39% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο. Μέχρι τα μέσα του Απριλίου, είχε αυξηθεί κατά 83% από την αρχή της χρονιάς, αλλά ως την Τετάρτη 31/6 αυτός ο αριθμός ήταν πιο κοντά στο 62%, καθώς η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων ήταν κοντά στο να χάσει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Την Τετάρτη το πρωί, το Bitcoin σημείωνε μείωση περίπου 3%, στα περίπου 26.950 δολάρια. Το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το Ether, κατέγραφε πτώση περίπου 2,5%, κατά 1.850 δολάρια.

Επισημαίνεται πως το δίκτυο του Bitcoin παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας των NFT του, που ονομάζονται Ordinals. 

Ωστόσο, η αύξηση της δημοφιλίας της τεχνολογίας blockchain για μη χρηματοοικονομικές χρήσεις τυγχάνει αρνητικής υποδοχής από χρήστες που πιστεύουν ότι το Bitcoin απομακρύνεται από τον αρχικό του σκοπό. Άλλοι διαμαρτύρονται για τα υψηλά τέλη λόγω της αύξησης των συναλλαγών που καταγράφονται στο blockchain.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Bitcoin υφίσταται καθίζηση καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε συνέντευξή της στην Financial Times την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέττα Μέστερ, δήλωσε ότι δεν βλέπει “πραγματικά κανέναν πειστικό λόγο για διακοπή” των αυξήσεων.

Παρά τη μηνιαία απώλεια, ο Mark Connors, επικεφαλής έρευνας για την ψηφιακή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 3iQ, είπε ότι τα θεμελιώδη του Bitcoin παραμένουν ισχυρά, καθώς εξακολουθεί να σημειώνει αύξηση περισσότερο από 60% από την αρχή της χρονιάς.

Ο Connors ανέφερε ότι το blockchain του Bitcoin παρουσιάζει ισχυρή κίνηση δικτύου, η οποία ενισχύθηκε εν μέρει από την άνοδο των Ordinals και άλλων νέων εφαρμογών που δημιουργούνται στο blockchain. 

Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχει δει μείωση στην ρευστότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί traders έχουν αποχωρήσει από την αγορά κρυπτονομισμάτων από το περασμένο έτος λόγω της πτώσης των τιμών.

“Ακόμα και αν πρόκειται για πτώση,” πρόσθεσε ο Connors, “οποιοσδήποτε έχει εμπειρία σε αυτό γνωρίζει ότι το [Bitcoin] δεν ανεβαίνει σε ευθεία γραμμή.”

Πηγή: Fortune