Πρόσω ολοταχώς για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Mε 151 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης. Σειρά έχει η επόμενη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη για την κύρωση της συμφωνίας.

Μετά τις θυελλώδεις αντιπαραθέσεις και τα εκατέρωθεν πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση έλαβε τη ψήφο εμπιστοσύνης με 151 «ναι». Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη που θα αφορά την κύρωση της συμφωνίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μάλιστα δεν αναμένεται να αργήσει, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η εξεύρεση των 151 βουλευτών για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελεί διακηρυγμένο στόχο για τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να περάσει η Συμφωνία με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής καθώς η σχετική θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν αναμένεται να την υπερψηφίσουν όλοι οι βουλευτές που στήριξαν χθες την Κυβέρνησή του.

Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Οι αναζητούμενες 151 ψήφοι δεν θα είναι πιθανότατα οι ίδιες με τις 151 της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ απομένει να φανεί τι θα κάνει και ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην την ψηφίσει.

Κλειδί αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού. Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Από τη μια μεριά οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, που δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν και από την άλλοι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς που παραμένουν σταθερά αρνητικοί.

Εάν δηλαδή Σταύρος Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης από το Ποτάμι δεν δώσουν τη θετική τους ψήφο, τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

πΓΔΜ: Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από την Βουλή η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκτιμούν τα περισσότερα ειδησεογραφικά ΜΜΕ των Σκοπίων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Telma των Σκοπίων αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, θα έχει θετική κατάληξη για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των διαφωνιών του αρχηγού του κόμματος αυτού, του Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις και κουβέντες – Κάλεσμα προς Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ για τις Πρέσπες

Μητσοτάκης: «Θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού»

Σχετικά άρθρα