Προσπάθειες από τον Πέδρο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους Podemos

Προσπάθειες από τον Πέδρο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους Podemos
epa07342116 Spanish Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a press conference at La Moncloa Palace, in Madrid, Spain, 04 February 2019. Sanchez announced that his government officially recognizes Juan Guaido, the Venezuelan National Assembly's Speaker, as 'President in charge' of Venezuela. Sanchez also demanded a 'free, democratic' election with 'guarantees without exclusions' in Venezuela. EPA/SEBASTIAN MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Σάντσεθ ασκεί χρέη πρωθυπουργού ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα κόμματα προκειμένου να αποφύγει νέες εκλογές, αλλά δεν είναι έτοιμος πλέον να προσφέρει μια κυβέρνηση συνασπισμού στο ακροαριστερό κόμμα Podemos, αφού το κόμμα αυτό εμπόδισε την προσπάθειά του να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου ώστε να γίνει πρωθυπουργός.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε σήμερα πως άλλες επιλογές, όπως κοινοβουλευτική υποστήριξη όπως εκείνη που δόθηκε από την ακροαριστερά στους Σοσιαλιστές στη γειτονική Πορτογαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορούν να διερευνηθούν στις συνομιλίες με το Podemos τους επόμενους δύο μήνες.

«Προσπαθήσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού και το Podemos την μπλόκαρε. Δεν υπάρχει δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή… Άλλες φόρμουλες μπορούν να διερευνηθούν, αλλά όχι ο συνασπισμός», είπε η Κάλβο.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις μήνες, το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Σάντσεθ εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ ασκεί χρέη πρωθυπουργού ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτή την εβδομάδα έχασε δύο ψηφοφορίες αφού το Podemos δεν έδωσε την υποστήριξή του.

Θεωρητικά, ο Σάντσεθ έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Η Κάλβο είπε πως ο Σάντσεθ «θα συνεχίσει να εργάζεται με τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες ώστε να έχουμε κυβέρνηση και να αποφύγουμε νέες εκλογές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters