Prosperty: Ενδυνάμωση και συμπερίληψη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Prosperty: Ενδυνάμωση και συμπερίληψη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρία στελέχη της Prosperty, μιλούν για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας του σήμερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου για να τιμήσει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών παγκοσμίως. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αναλογιστούν τη δέσμευσή τους στην ισότητα των φύλων και να αναλάβουν δράση για την προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών στον χώρο εργασίας και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των επιχειρήσεων στην προώθηση της γυναικείας χειραφέτησης γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Πολλές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη της προώθησης της διαφορετικότητας και της ένταξης στον εργασιακό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης καινοτομίας, της καλύτερης λήψης αποφάσεων και της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων.

Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις για την υποστήριξη των γυναικών θέτοντας στόχους διαφορετικότητας και διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Prosperty, που ειδικεύεται στον τομέα των ακινήτων.

Τρεις γυναίκες στελέχη της εταιρείας, οι Μαρία Γεωργιάδη, Ρία Παπαρίζου και Ναστάσια Ταμπακοπούλου μιλούν για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας του σήμερα, το χάσμα αμοιβών και το συνδυασμό μητρότητας και καριέρας.

Μαρία Γεωργιάδη – Head of Human Resources / LinkedIn

Παρατηρείται χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών στην αγορά. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό στην Prosperty;

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει με αυστηρές οδηγίες, εδώ και πολλά χρόνια, την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι μισθολογικές διαφορές τους συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα και σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν σημαντικά μεγάλες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να συγκεντρώνονται σε τομείς με χαμηλότερους μισθούς, καθώς και η άνιση πρόσβαση σε προαγωγές και ηγετικές θέσεις.

Στην Prosperty εφαρμόζουμε διαφανείς δομές αμοιβών οι οποίες καθορίζονται με βάση την εμπειρία, τις δεξιότητες και τις εργασιακές ευθύνες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση οποιασδήποτε πιθανότητας μεροληψίας ή διάκρισης στις αποφάσεις μισθοδοσίας. Χρησιμοποιούμε δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών αποδοχών (salary benchmarks & compensation surveys), διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις για τις αμοιβές βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε υποκειμενικούς παράγοντες.

Ρία Παπαρίζου – Head of Sales Ops / LinkedIn

Έχετε μητέρες στο τμήμα σας; Και αν ναι, πόσο επηρεάζει η απόκτηση ενός παιδιού την απόδοση της μητέρας στην εργασία της;

Η οικογένεια της Prosperty είναι μια νέα, δυναμική και παθιασμένη ομάδα νέων, η οποία έχει νέες μητέρες, με όνειρα, στόχους και ένα ξεχωριστό μονοπάτι καριέρας για την καθεμία από αυτές.

Το περασμένο καλοκαίρι, μπαίνοντας στο γραφείο το πρωί, με περίμενε ένα κουτί γλυκά και μια ευχαριστήρια κάρτα από μία μέλλουσα μητέρα που εργάζεται στην ομάδα μου.

Φυσικά χάρηκα με την κίνησή της, αλλά κυρίως απόρησα τι ήταν αυτό που είχα κάνει για να νιώσει την ανάγκη να με ευχαριστήσει. Σύντομα κατάλαβα ότι αυτό που την έκανε να νιώσει «υποχρεωμένη» απέναντι στην εταιρεία και εμένα, ήταν το γεγονός ότι δεν ένιωσε ούτε μία στιγμή ότι η εγκυμοσύνη της θα αποτελέσει πρόβλημα για το μέλλον της στην εταιρεία, δηλαδή το απολύτως αυτονόητο!

Και το γεγονός ότι σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι πρόβλημα, είναι από μόνο του κάπως σοκαριστικό ξέρετε. Τους πρώτους μήνες μίας εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες προσπαθούν να κρύψουν τα σημάδια, να καλύψουν τον πόνο και τις μεταβολές στο σώμα τους, από φόβο μήπως επηρεαστεί η θέση τους στην εταιρεία. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για όλες τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις: να χρησιμοποιήσουμε τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε το περιβάλλον και τα ταμπού, δημιουργώντας έναν χώρο και μια συνθήκη εργασίας, όπου οι μητέρες μπορούν όχι απλά να εργαστούν, αλλά να ευδοκιμήσουν και να ανέλθουν στην ιεραρχία με βάση την απόδοσή τους όπως κάθε άλλος εργαζόμενος.

Θεωρώ ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν καριέρα δεν χρειάζεται να διστάζουν να προγραμματίσουν την απόκτηση ενός παιδιού, αφού αυτό δεν θα τις αφήσει στάσιμες σε ίδια projects ή προαγωγές.

Εάν μία μητέρα που εργάζεται μπορεί να διαχειριστεί το μεγάλωμα των παιδιών με το ατελείωτο άγχος που το συνοδεύει, ενώ παράλληλα αποδίδει στη δουλειά, δηλαδή, εάν όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα από τον ίδιο άνθρωπο, πώς είναι δυνατόν να μην λαμβάνει μόνο υποστήριξη και σεβασμό από το εργασιακό περιβάλλον; Γι’ αυτό, θέλω να ενθαρρύνω τους εργοδότες να δουν τη μητρότητα όπως είναι. Ας της δώσουμε την αναγνώριση που της αξίζει όπως συμβαίνει στην δική μου ομάδα, όπως συμβαίνει στη Prosperty.

Ναστάσια Ταμπακοπούλου, Head of Marketing / LinkedIn

Ως εργαζόμενη σε μία εταιρεία τεχνολογίας, πώς βιώνετε την καθημερινότητα σε έναν τέτοιο χώρο; Η τεχνολογία τελικά είναι και γυναικεία υπόθεση;

Οι άνθρωποι και η τεχνολογία είναι το DNA της Prosperty. Ο βασικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των τεχνολογικών καινοτομιών της εταιρείας και του τελικού καταναλωτή είναι το τμήμα marketing, του οποίου είμαι επικεφαλής και το οποίο είναι επιφορτισμένο να επικοινωνήσει «εκεί έξω» τι ακριβώς κάνει η Prosperty με απλό και κατανοητό τρόπο.

Για να το πετύχουμε αυτό, το τμήμα μας, που σε ποσοστό περίπου 65% στελεχώνεται από γυναίκες, πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση και επικοινωνία με το τμήμα του Tech & Data, με στόχο να κατανοήσουμε εις βάθος κάθε πλευρά των tech εργαλείων της Prosperty, ώστε να μπορέσουμε με απλό τρόπο να το παρουσιάσουμε στο κοινό μας. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας είναι νομίζω εντυπωσιακό.

Όπως ανέφερα, μπορεί στην Prosperty η ομάδα μου να στελεχώνεται σε ποσοστό 65% από γυναίκες, αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο σε κάθε επιχείρηση και ειδικά στην Ελλάδα. Ο τεχνολογικός κλάδος στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενος. Το ενδιαφέρον – και ειρωνικό βέβαια – αυτής της συνθήκης είναι πως η διαχείριση τεχνολογίας απαιτεί ικανότητες που θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στα έμφυτα ταλέντα των γυναικών, όπως ότι έχουμε έμφυτο ταλέντο στο multi-tasking, αλλά και στη διαχείριση ρίσκων, καθώς κατά κανόνα χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο την διαίσθησή μας από τους άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι 1 στις 3 ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε μία γυναίκα στη διοίκηση, ενώ στα διοικητικά συμβούλια των υπόλοιπων εταιρειών αντιστοιχεί μία γυναίκα για κάθε δέκα άνδρες. Στο σύνολο δε των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μόλις μία στις τέσσερις ανώτερες διοικητικές θέσεις καλύπτεται από γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στατιστικών το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας ανέρχεται στο 21,5%, ενώ στις θέσεις επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο και ανέρχεται μόλις στο 8,6%.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στην τεχνολογία είναι χαμηλό, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οπότε ναι, η τεχνολογία αποτελεί μία υπόθεση και για τις γυναίκες, παρόλο που το ποσοστό τους στον τομέα είναι ακόμη χαμηλό.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για την ενθάρρυνση των γυναικών να ασχοληθούν με την τεχνολογία και να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης καριέρας για όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στην τεχνολογία υπάρχουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και υψηλότερες αμοιβές.

Υπάρχουν τελικά διακρίσεις ή γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας τους; Πώς διασφαλίζονται οι ίσες ευκαιρίες καριέρας στην Prosperty;

Μαρία Γεωργιάδη: Ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες στην πρόσληψη και την ανέλιξη. Οι διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση απαγορεύονται από το νόμο, ωστόσο, παρά την προστασία που παρέχουν οι νομικές δικλείδες, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ορισμένες θέσεις εργασίας και την πρόοδο στην καριέρα τους, ιδιαίτερα σε ανδροκρατούμενους κλάδους, όπως αυτοί της Τεχνολογίας και των Πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Prosperty εφαρμόζουμε μία κουλτούρα ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Χρησιμοποιούμε αντικειμενικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων που αποκρίνονται στις αγγελίες μας, όπως δεξιότητες και εμπειρία που σχετίζονται με την εργασία, και όχι υποκειμενικούς παράγοντες όπως προσωπικές προτιμήσεις. Για την κάλυψη οποιασδήποτε θέσης, διενεργούνται panel interviews, μειώνοντας έτσι το ρίσκο ασυνείδητης προκατάληψης. Η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής μας κουλτούρας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από την τοποθέτηση γυναικών σε διοικητικές θέσεις της εταιρείας μας.

Πώς είναι να είσαι γυναίκα το 2023, leader σε έναν χώρο πωλήσεων που επιβιώνουν περισσότερο οι άντρες;

Ρία Παπαρίζου: Οι γυναίκες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στον τομέα των πωλήσεων δυστυχώς σπανίζουν, αφού οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα εξακολουθούν να λειτουργούν συντηρητικά, θεωρώντας τις θέσεις αυτές κατάλληλες μόνο για άνδρες. Εδώ όμως λειτουργούμε τελείως διαφορετικά. Εδώ εμπιστευόμαστε τις γυναίκες όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στην τεχνολογία, τα data, το νομικό μας τμήμα…

Η επιτυχία στις πωλήσεις εξαρτάται από παράγοντες που είναι απολύτως μη σχετιζόμενοι με το φύλο κάθε εργαζομένου. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, το ταλέντο δημιουργίας οικειότητας, η καλή γνώση του προϊόντος, η επιμονή, skills πολύ σημαντικά για τον τομέα των πωλήσεων, δεν είναι ίδιον αποκλειστικά των αντρών ή αποκλειστικά των γυναικών.

Ιστορικά, υπήρχε πάντοτε – και υπάρχει μέχρι σήμερα- ένα στερεότυπο ότι οι άνδρες ταιριάζουν περισσότερο στις πωλήσεις, επειδή θεωρούνται πιο δυναμικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου διεκδικητικές και γεμάτες αυτοπεποίθηση με τους άνδρες και μάλιστα το στυλ επικοινωνίας τους μπορεί πραγματικά να είναι πιο αποτελεσματικό στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη μιας “diverse” ομάδας πωλήσεων, που αποτελείται και από γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την εταιρεία. Οι γυναίκες μπορούν να φέρουν μια μοναδική προοπτική στις πωλήσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο δημιουργική επίλυση προβλημάτων και στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών διαφορετικών πελατών.

Ποιες γυναίκες σας εμπνέουν;

Ναστάσια Ταμπακοπούλου: Με εμπνέουν οι γυναίκες που διαθέτουν ικανότητες, ισχυρή θέληση, ένστικτο, κοινωνική υπευθυνότητα, καθώς και την απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται στο χώρο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για εκείνες που συμμετέχουν ενεργά, δραστηριοποιούνται, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, θέλουν να εργάζονται και παράλληλα να χαίρονται τον εαυτό τους όταν βρίσκονται εκτός γραφείου. Όλοι οι άνθρωποι είναι πολύπλευροι. Μία γυναίκα μπορεί να είναι επιτυχημένη στην καριέρα της και ταυτόχρονα να επιτελεί όλους τους υπόλοιπους ρόλους που καλείται να εκπληρώσει στην καθημερινότητά της, που για τις γυναίκες είναι πολλοί και διαφορετικοί: φίλη, σύζυγος, μητέρα, θεία, κόρη, σύντροφος κ.ο.κ.

Όπως είχε πει η Kavita Ramdas, ηγέτιδα του σύγχρονου παγκόσμιου γυναικείου κινήματος, «Χρειαζόμαστε γυναίκες τόσο δυνατές που να μπορούν να είναι τρυφερές, τόσο μορφωμένες που να είναι ταπεινές, τόσο άγριες που να είναι συμπονετικές, τόσο παθιασμένες που να είναι λογικές και τόσο πειθαρχημένες που να είναι ελεύθερες». Αυτές οι γυναίκες με εμπνέουν και τέτοιες γυναίκες χρειαζόμαστε, αλλά αντίστοιχα και τέτοιους άντρες- πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: