Το μέλλον της εργασίας: Γιατί κάθε εταιρεία πρέπει να ακούει τους Gen Z υπαλλήλους της

Το μέλλον της εργασίας: Γιατί κάθε εταιρεία πρέπει να ακούει τους Gen Z υπαλλήλους της
Photo: Getty Images
Οι ηγέτες θα πρέπει σκόπιμα να κάνουν χώρο στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους για να συνδεθούν με τους νεότερους υπαλλήλους τους.

Gaelle de la Fosse, Nick Goldberg

«Η επιστροφή στο παλιομοδίτικό στυλ ηγεσίας δεν θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την επόμενη ύφεση». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίοι καταλήγουν οι αρθρογράφοι του αμερικάνικου Fortune. Τονίζοντας πως, παρότι η απειλή της ύφεσης έχει μειώσει τα ποσοστά παραιτήσεων, 3 στους 10 εργαζόμενους εξακολουθούν να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις τρέχουσες δουλειές τους.

Επισημαίνοντας ότι οι παραιτήσεις και οι απολύσεις τείνουν να προκαλούν τους υπόλοιπους συναδέλφους να σκεφτούν και οι ίδιοι να εγκαταλείψουν τους ρόλους τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουν.

Αυτό το δυνητικό φαινόμενο ντόμινο βρίσκει ιδιαίτερη δυναμική μεταξύ των νεότερων γενεών, με τους εργαζόμενους της Gen Z να είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να ανταποκριθούν στην παραίτηση των συναδέλφων τους, ακολουθώντας το παράδειγμά τους.

Πέρυσι, τα μέλη της Gen Z άλλαζαν θέσεις εργασίας με ρυθμό 134% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, ενώ οι Baby Boomers άλλαζαν 4% λιγότερο από ό,τι το 2019. Αυτό συνάδει με δεδομένα που δείχνουν ότι η Gen Z είναι πιο «καμένη» από την εργασία από τις παλαιότερες γενιές και υπογραμμίζει την ανάγκη να γεφυρωθούν τα χάσματα των γενεών μεταξύ των ηγετών και των εργαζομένων που εισήλθαν πρόσφατα στο εργατικό δυναμικό.

Αν και οι απαιτήσεις των εργαζομένων της Gen Z έχουν γίνει ξεκάθαρες, ακόμη και οι πιο έμπειροι ηγέτες δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα μακροχρόνια στερεότυπα προκειμένου να συνδεθούν αυθεντικά με τις ομάδες τους, ειδικά καθώς έχουν μπροστά τους ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2023, οι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να γίνουν πιο άμεσα προσβάσιμοι για τους νεότερους υπαλλήλους τους

Ενώ τα εργασιακά περιβάλλοντα πριν από την πανδημία μπορεί να απαιτούσαν η ηγεσία να παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αθέατη», η γνώση μας σχετικά με το τι επιθυμούν οι νεότεροι εργαζόμενοι από την ηγεσία δείχνει ότι οι αβέβαιοι καιροί απαιτούν ορισμένες αλλαγές και ότι το να είναι κανείς παρών, προσβάσιμος και συνδεδεμένος με τα νεότερα μέλη του εργατικού δυναμικού είναι σημαντικό για την επιτυχή προετοιμασία για το μέλλον.

Οι εργαζόμενοι της Gen Z, οι οποίοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού έως το 2030, δεν θέλουν μόνο ηγέτες που να είναι παρόντες. Οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν προσωπικές σχέσεις με τα ανώτερα στελέχη και να γνωρίζουν τις διαδικασίες σκέψης και λήψης αποφάσεων. Όπως και οι εργαζόμενοι της γενιάς των millennial, οι εργαζόμενοι της Gen Z θέλουν να δουν τις δικές τους αξίες να αντικατοπτρίζονται στους ηγέτες τους.

Γνωρίζουμε ότι η ικανοποίηση των εργαζομένων εξαρτάται από την αίσθηση ότι ανήκουν στον οργανισμό και την ηγεσία. Ωστόσο, η στροφή που προκλήθηκε από την πανδημία προς την απομακρυσμένη και υβριδική εργασία έχει μπει σα «σφήνα» στην ανθρώπινη σύνδεση. Περίπου το 73% των εργαζομένων της Gen Z εξακολουθούν να αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά στην εργασία και το 90% των εργαζομένων λένε ότι δεν θα ενημέρωναν τον προϊστάμενό τους για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εργασία, υπογραμμίζοντας περαιτέρω ένα κενό στη συνδεσιμότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι ηγέτες συχνά αντιμετωπίζουν τη φιλόδοξη φύση αυτής της γενιάς ως ένδειξη ότι τα μέλη της είναι «κακομαθημένα» και απαθή απέναντι στη σκληρή δουλειά. Αλλά, αν σταματήσουμε και σκεφτούμε γιατί οι εργαζόμενοι της Gen Z αμφισβητούν τη συμβατικότητα, είναι σαφές ότι λαχταρούν να προσκληθούν σε υπάρχουσες δομές – και να τις βελτιώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας ξεκινήσει τη σταδιοδρομία τους σε προβληματικά περιβάλλοντα εργασίας με την υβριδική ή πλήρως απομακρυσμένη εργασία να είναι η μόνη δομή γραφείου που γνώρισαν ποτέ, οι νέοι εργαζόμενοι όχι μόνο λαχταρούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, αλλά είναι επίσης πολύ περίεργοι και πρόθυμοι να μάθουν.

Πέρα από την επιθυμία για επαγγελματική ανέλιξη, θέλουν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι υπάλληλος με την πιο βασική έννοια. Περίπου το 67% των εργαζομένων της Gen Z θέλουν να εργαστούν σε εταιρείες όπου μπορούν να μάθουν δεξιότητες για να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους. Τα δύο τρίτα πιστεύουν επίσης ότι η κατανόηση της εταιρικής κουλτούρας είναι απαραίτητη – αλλά το 55% των εργαζομένων Gen Z αισθάνονται ότι στερούνται ένα σημαντικό μέρος της ενήλικης ζωής λόγω της επίδρασης της πανδημίας στην κουλτούρα εργασίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αναζητούν καθοδήγηση σε προσωπικό επίπεδο που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που απαιτούσαν ή σκέφτηκαν ποτέ να ζητήσουν οι προηγούμενες γενιές.

Έχοντας αυτό κατά νου, απλές χειρονομίες όπως η διεξαγωγή άτυπων «συναντήσεων για καφέ» με τα μέλη της ομάδας, η συμμετοχή σε νέα επιμορφωτικά σεμινάρια του προσωπικού, η συμμετοχή σε συναντήσεις της ομάδας ή η πρόσκληση για συμμετοχή σε περιστασιακές κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορούν να βοηθήσουν πολύ τους εργαζόμενους της Gen Z για ένταξη στην εταιρεία και στον ευρύτερο κόσμο της εργασίας. Εντοπίζοντας καταστάσεις χαμηλής πίεσης για να αλληλεπιδράσουν με το χαμηλόβαθμο προσωπικό, οι ηγέτες μπορούν να δημιουργήσουν τις άμεσες, αυθεντικές συνδέσεις που λαχταράει το σημερινό εργατικό δυναμικό.

Παρά τις εδραιωμένες παραδόσεις, οι ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγύτητά τους με το καθημερινό προσωπικό για να αναλογιστούν και να αποδεχθούν τις αξίες των υπαλλήλων της Gen Z. Από την εποχή της πανδημίας, οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν αισθανθεί την πίεση να φαίνονται πιο ανθρώπινοι στο χώρο εργασίας – αλλά συχνά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν με τρόπο που να έχει νόημα ώστε να έχει απήχηση στους νεότερους υπαλλήλους τους.

Από κάτι τόσο μικρό, όπως το να φανεί στο ημερολόγιό σας ότι δεσμεύετε προσωπικό χρόνο για μια βόλτα ή διαλογισμό μέχρι το να αναγνωρίσετε ότι έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή ακόμα και να μιλήσετε για προσωπικές εμπειρίες που αφορούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή την ψυχική υγεία, το να ενημερώσετε τους υπαλλήλους σας ότι μοιράζεστε κοινές αξίες δημιουργεί μια πραγματική νοοτροπία ότι «είμαστε σε αυτό μαζί».

Οι ηγέτες θα πρέπει σκόπιμα να κάνουν χώρο στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους για να συνδεθούν με τους νεότερους υπαλλήλους τους. Κάνοντας την παρουσία και τις σκέψεις τους άμεσα γνωστές, οι ηγέτες μπορούν να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τους εργαζόμενους της Gen Z να παραμείνουν προσηλωμένοι στην εργασία τους ανεξάρτητα από το τι υπάρχει μπροστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com