Προστασία των καταναλωτών της ΕΕ στην «πράσινη» μετάβαση – Τι αλλάζει

Προστασία των καταναλωτών της ΕΕ στην «πράσινη» μετάβαση – Τι αλλάζει
Προστασία των καταναλωτών σχετικά με την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη οδηγία για την ενίσχυση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών με την τροποποίηση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UCPD) και της οδηγίας για τα δικαιώματα των καταναλωτών (CRD) και την προσαρμογή τους για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

  • Η οδηγία θα προστατεύει τους καταναλωτές από παραπλανητικούς «πράσινους» ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αθέμιτων ισχυρισμών σχετικά με την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Θα αποσαφηνίσει επίσης την ευθύνη των εμπόρων σε περιπτώσεις πληροφόρησης (ή έλλειψης πληροφόρησης) σχετικά με την πρόωρη απαξίωση, τις περιττές ενημερώσεις λογισμικού ή την αδικαιολόγητη υποχρέωση αγοράς ανταλλακτικών από τον αρχικό παραγωγό.
  • Η οδηγία θα βελτιώσει επίσης τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές, ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν κυκλικές και οικολογικές επιλογές. Παραδείγματος χάριν, τα προϊόντα σε ολόκληρη την ΕΕ θα φέρουν εναρμονισμένη ετικέτα με πληροφορίες σχετικά με την εμπορική εγγύηση της διάρκειας ζωής.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: