Η Coinbase αποσύρει τη στήριξή της στο Bitcoin – Ποια είναι η αιτία

Η Coinbase αποσύρει τη στήριξή της στο Bitcoin – Ποια είναι η αιτία
Photo Illustrating Coinbase in Suqian, Jiangsu Province, China on June 6, 2023 (Photo Illustration by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και έχει εγείρει ερωτήματα   

Την απόφαση να αποσύρει τη στήριξη για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε UTXO  έχει λάβει η Coinbase, μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπό της σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του Bitcoin.

Σημειώνεται πως μια έξοδος αδιάθετης συναλλαγής (UTXO) είναι ο τεχνικός όρος για το ποσό του ψηφιακού νομίσματος που παραμένει μετά από μια crypto-συναλλαγή. Στο μοντέλο UTXO, κάθε πληρωμή πρέπει να προσδιορίζει την προηγούμενη αδιάθετη συναλλαγή ως είσοδο. Στη συνέχεια, η καθορισμένη συναλλαγή εξαντλείται. Οι αλλαγές θα γίνουν σε νέες αδιάθετες συναλλαγές. Οι πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων Ethereum, Stellar, EOS και RSK υιοθετούν το μοντέλο που βασίζεται σε λογαριασμό, στο οποίο το υπόλοιπο μιας διεύθυνσης καταγράφεται απευθείας, αντί να υπολογίζονται όλα τα μη δαπανηθέντα ποσά συναλλαγής.

Σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, μια έξοδος αδιάθετης συναλλαγής (UTXO) είναι μια αφαίρεση ηλεκτρονικού χρήματος. Κάθε UTXO είναι ανάλογο με ένα νόμισμα και έχει ένα ορισμένο ποσό αξίας στο αντίστοιχο νόμισμα. Κάθε UTXO αντιπροσωπεύει μια αλυσίδα ιδιοκτησίας που υλοποιείται ως αλυσίδα ψηφιακών υπογραφών όπου ο ιδιοκτήτης υπογράφει ένα μήνυμα (συναλλαγή) μεταβιβάζοντας την κυριότητα του UTXO του στο δημόσιο κλειδί του δέκτη. Ένα UTXO ορίζει μια έξοδο μιας συναλλαγής blockchain που δεν έχει δαπανηθεί, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως είσοδος σε μια νέα συναλλαγή. Το Bitcoin είναι ένα παράδειγμα κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιεί το μοντέλο UTXO. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αιτία

Σε κάθε περίπτωση, o λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση έγκειται στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Coinbase σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των πρόσφατων ενημερώσεων στο πρωτόκολλο πληρωμής του Ethereum Virtual Machine (EVM) για το Bitcoin. Σύμφωνα με τη Lauren Dowling, επικεφαλής του προϊόντος, η έλλειψη έξυπνων συμβολαίων και stablecoin στο blockchain του Bitcoin έθετε σημαντικά εμπόδια στην ενσωμάτωση στο πρωτόκολλο πληρωμών του ανταλλακτηρίου. Ως αποτέλεσμα, η πλατφόρμα επέλεξε να αποσύρει την υποστήριξη για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε UTXO.

Παρά την απόφαση αυτή, η Coinbase Commerce θα συνεχίσει να προσφέρει ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων και θα επιτρέπει στους traders να αναφέρουν λεπτομερώς κάθε πληρωμή στο blockchain. Επιπλέον, οι πληρωμές θα μετατρέπονται αυτόματα σε USDC, ένα stablecoin με εγγυημένη τιμή για τους traders, παρέχοντάς τους σταθερότητα στις συναλλαγές τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, τόνισε ότι οι χρήστες Bitcoin θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα εάν έχουν λογαριασμό στο ανταλλακτήριο. Επιπλέον, ανέφερε την ενσωμάτωση του Δικτύου Lightning στο Coinbase ως μια λύση που στοχεύει στη διευκόλυνση ταχύτερων και πιο αποδοτικών συναλλαγών στο blockchain του Bitcoin. Ο Άρμστρονγκ τόνισε επίσης τη σημασία της απομάκρυνσης από το βασικό layer του blockchain για τη μείωση των τελών συναλλαγών και των χρόνων επιβεβαίωσης, κάτι που πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ευρεία διενέργεια πληρωμών με κρυπτονομίσματα στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, η απόφαση του ανταλλακτηρίου έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση στην κοινότητα κρυπτογράφησης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υποθέτει ότι όλοι οι πελάτες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πρόθυμοι ή ικανοί να ανοίξουν λογαριασμό στην Coinbase, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την υιοθέτηση του BTC και να επηρεάσει αρνητικά τους traders και τους χρήστες σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: