Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στη Morgan Stanley από τις γαλλικές αρχές- Πώς «εμπλέκεται» η Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων οδηγήθηκε το γραφείο της τράπεζας στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2015, καθώς δεν υπολόγισε σωστά τις επιπτώσεις που θα είχε τότε το αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές στη Morgan Stanley, καθώς το γραφείο του Λονδίνου κατηγορήθηκε για τακτικές φουσκώματος των τιμών («pump and dump») με στόχο τη χειραγώγηση τιμών κρατικών ομολόγων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η επιτροπή ελέγχου της Autorite des Marches Financiers (AMF) δήλωσε ότι η τράπεζα χειραγώγησε τις τιμές 14 γαλλικών κρατικών ομολόγων και 8 βέλγικων, τον Ιούνιο του 2015. Η τράπεζα επίσης χειραγώγησε την τιμή συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικού κρατικού ομολόγου, σύμφωνα με την AMF. «Η σοβαρότητα των παραβάσεων ενισχύεται επίσης από την πολυπλοκότητα των επίμαχων συναλλαγών που έγιναν από τους traders», σημειώνει η γαλλική εποπτική αρχή. «Οι traders στο Λονδίνο ήξεραν ότι στις 16 Ιουνίου 2015 υπήρχε υψηλή μεταβλητότητα και χαμηλή ρευστότητα στην αγορά, γεγονός που θα ενίσχυε αναγκαστικά την επίπτωση των δραστηριοτήτων τους».

Κατά τη διάρκεια ακρόασης τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές της AMF είπαν ότι το γραφείο της τράπεζας στο Λονδίνο ήταν long σε γαλλικά ομόλογα και short σε γερμανικά, ποντάροντας ότι το spread θα συρρικνωθεί. Ωστόσο, το αντίθετο σενάριο συνέβη, καθώς οι επιπτώσεις από το αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές εξαπλώθηκαν, οδηγώντας το τμήμα του Λονδίνου σε απώλειες 6 εκατ. δολαρίων στις 15 Ιουνίου 2015 καθώς και σε απώλειες 8,7 εκατ. δολαρίων την επόμενη μέρα που άνοιξαν οι αγορές.

Για να μειώσει τις ζημιές του και να αποφύγει να φτάσει το όριο αυτών -ύψους 20 εκατ. δολαρίων που είχε ορίσει η διοίκηση της Morgan Stanley- το γραφείο στο Λονδίνο φέρεται να αγόρασε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικών και γερμανικών ομολόγων στις 16 Ιουνίου 2015, με μόνο στόχο να αυξήσει την αξία τους πριν προχωρήσει σε επιθετική πώλησή τους.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της AMF».

Οι επίμαχες αγορές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έγιναν μεταξύ 9:29 πμ και 9:44 πμ και αμέσως μετά οι traders της Morgan Stanley στο γραφείο του Λονδίνου προχώρησαν σε πώληση γαλλικών ομολόγων έναντι συνολικά 815 εκατ. ευρώ και βέλγικων ομολόγων έναντι €340 εκατ.

Σχετικά άρθρα