Πρόσβαση της ΕΛΣΤΑΤ σε στοιχεία που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο

Πρόσβαση της ΕΛΣΤΑΤ σε στοιχεία που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο

Ψηφίστηκε στη βουλή η συγκεκριμένη τροπολογία.

Με ψήφους 56 «υπέρ» και 36 ψήφους «κατά», το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ενέκρινε τελικά την τροπολογία για την πρόσβαση σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο. Στο αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επέμειναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακόμη και μετά την αναδιατύπωσή της από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία η δυνατότητα πρόσβασης θα υπάρχει μόνο μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενώ ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ θα περιορίζεται μόνο στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία δήλωσε δια του κ. Λυκούδη ότι μετά την αναδιατύπωση αίρονται οι επιφυλάξεις που διατηρούσε το κόμμα του. Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης είπε ότι το κόμμα του είναι αναγκασμένο να επιμείνει στο αίτημα της ονομαστικής, ιδίως μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αλλά και ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την τροπολογία, επί του περιεχομένου της οποίας οφείλουν να λάβουν όλοι θέση.

Εξάλλου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, εξέφρασε την ελπίδα, να κάνει το καθήκον της η Δικαιοσύνη, καθώς, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει την ευαισθησία και την ευθιξία να παραιτηθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε αρχικά ότι οι διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών είναι πάνω από τα πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και τυχόν εκκρεμείς υποθέσεις και διαδικασίες της δικαιοσύνης.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Αφορά στη λύση ενός απλού, αλλά καίριου προβλήματος, πώς θα έχει πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ σε στοιχεία που είναι απαραίτητα για να επιτελέσει το ρόλο της, χωρίς να διακυβεύεται στο ελάχιστο η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η προτεινόμενη ρύθμιση εξασφαλίζει την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας για τα προσωπικά δεδομένα, με δυνατότητα ιχνηλάτησης των χρηστών μέσα από την εκπόνηση Κανονισμού Στατιστικών Υποχρεώσεων με τη σύμπραξη της φορολογικής διοίκησης» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Στην ίδια θέση επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας και μετά τις ενστάσεις βουλευτών, δήλωσε όμως ότι για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, η κυβέρνηση εισάγει αναδιατύπωση με την οποία για το ζήτημα της πρόσβασης θα απαιτείται υπουργική απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Μύλος» στη Βουλή για τα κρατικά λαχεία