«Μύλος» στη Βουλή για τα κρατικά λαχεία

«Μύλος» στη Βουλή για τα κρατικά λαχεία

Αποχώρησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση.

Ένταση προκλήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει για ακόμα μια φορά στη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η σύμβαση ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων στην εταιρεία που διαχειρίζεται και τον ΟΠΑΠ, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει σήμερα η συζήτησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή σήμερα το πρωί. Η επιλογή αυτή υποστηρίχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, καθώς «το σχέδιο νόμου συναρτάται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» και προκειμένου να εισπραχθούν 152 εκατ. ευρώ, πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής της, Μάξιμος Σενετάκης έκανε δεκτές τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών και συναίνεσε στη διαδικασία του κατεπείγοντος «για να εισρεύσουν, πιο γρήγορα, χρήματα στα δημόσια ταμεία».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτίμησε να επικαλεστεί δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει διακοπές σε σπίτι επιχειρηματία, ενώ αργότερα υποβάθμισε τη σημασία της διαδικασίας, υπενθυμίζοντας πως με βάση προηγούμενη απόφαση της Βουλής, «οι συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ έρχονται στη Βουλή για ενημέρωση- αυτή έρχεται για ψήφιση».

Κατά της διαδικασίας τάχθηκε ωστόσο η ΔΗΜΑΡ, με τον Νίκο Τσούκαλη να σχολιάζει πως «μόνον υποψίες κινεί στον πολίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση» και πως οι εξηγήσεις του υπουργού «δεν είναι πειστικές στο να απαντήσουν γιατί δεν μπορούσε η σύμβαση να ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη».

Ο Τσίπρας στο Βερολίνο πριν τις γερμανικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεπουλάτε το τεράστιο έσοδο των κρατικών λαχείων»
Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την εισηγήτριά του, Δ. Χαραλαμπίδου να καταγγέλλει «βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού έργου».

«Η σύμβαση είναι σκανδαλώδης και χαριστική για δύο μεγάλους ομίλους. Ξεπουλάτε το τεράστιο έσοδο των κρατικών λαχείων για 12 χρόνια και συνεχίζετε και μετά. Θα αποχωρήσουμε σήμερα, γιατί δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτές τις καταχρηστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνετε» ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Το μόνο κατεπείγον για συζήτηση, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Χρησιμοποιήσατε την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος -και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν οι εκμεταλλευτές καπιταλιστές».

Από πλευράς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κ. Γιοβανόπουλος παρατήρησε πως «η κυβέρνηση επιλέγει μία διχαστική και αντικοινοβουλευτική πρακτική. Προσπαθείτε να συλλέξετε την ψήφο σε ένα τμήμα διακοπών της Βουλής -κάτι που μας βρίσκει τελείως αντίθετους, όπως και η εκχώρηση του εθνικού πλούτου».

Διαβάστε ακόμη: Τι δήλωσε για οικονομία και κρατικά λαχεία ο Στουρνάρας