Πρωταπριλιά με Euro Working Group

Πρωταπριλιά με Euro Working Group

Κλειδώνει σήμερα το πακέτο μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ. Επιστρέφουν αύριο οι δανειστές, επανεκκινεί η διαπραγμάτευση.

 

της Μαρίνας Φούντα

Τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, ανοίγει σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Euro Working Group.

Τον Απρίλιο αναμένεται να “υποδεχθούν” από κοινού οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εξετάσουν εξονυχιστικά το πακέτο μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ με το οποίο σχεδιάζει η ελληνική πλευρά να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018.

Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν εκτάκτως, προκειμένου να λάβουν πλήρη γνώση των κινήσεων που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και το κουαρτέτο, μια μέρα προτού επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει, εκτός απροόπτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Euro Working Group είναι εκείνο που θα δώσει… τις ευλογίες του ή θα απορρίψει τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν τις δικές τους – βελτιωτικές – προτάσεις για το “μείγμα” του πακέτου μέτρων που εξετάζεται, προκειμένου να διευκολύνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Για να κλείσει ο λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ (3%) για την τριετία 2016-2018, τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα πρέπει να προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, στο σημερινό Euro Working Group αναμένεται, επίσης, να οριστικοποιηθούν και τα μεγάλα σημεία σύγκλισης – και διαφωνίας – μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε όλοι να έχουν λάβει την απαραίτητη θέση μάχης ενόψει της επανεκκίνησης της αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των θεσμών καταφτάνουν στην Ελλάδα αύριο Σάββατο, με στόχο όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης από Δευτέρα.

Ο Απρίλιος έχει αναδειχθεί στον κρισιμότερο μήνα για την αξιολόγηση, αφού το στοίχημα της ολοκλήρωσής της θα πρέπει να κερδηθεί εντός των επόμενων 10 ημερών – 15 ημερών. Εάν στο σημερινό Euro Working Group πάνε όλα κατ’ ευχήν, αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα το κουαρτέτο, προκειμένου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου να αρχίσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σε μια εβδομάδα – στις 7 Απριλίου – προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί μέχρι τότε στη διαπραγμάτευση.Το κουαρτέτο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Αθήνα, μετά την παρέλευση του πρώτου 10ήμερου του Απριλίου, προκειμένου να δώσει το παρών στη Σύνοδο των G20 (διεξάγεται το διήμερο 13-14 Απριλίου) και στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας (διεξάγεται το διάστημα 15-17 Απριλίου).

Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών θα πρέπει μέχρι τότε να έχει επιτευχθεί, προκειμένου να επικυρωθεί από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Πηγή: news247.gr