«Πρωταπριλιάτικο αστείο» να ζητήσει η Ελλάδα χρήματα από τους BRICS

«Πρωταπριλιάτικο αστείο» να ζητήσει η Ελλάδα χρήματα από τους BRICS

O πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O’Neil, σχολιάζει την πρόσκληση για συμμετοχή της χώρας μας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

«Έχοντας βρει τα 750 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ και ξεμένοντας σε λίγες εβδομάδες από ρευστό, η Ελλάδα τώρα προσκαλείται να ενταχθεί σε μια ένωση όπου το αντίτιμο ένταξης ανέρχεται σε δισεκατομμύρια», σημειώνει σε άρθρο του ο Simon Kennedy. Σε αυτό, φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην οικονομολόγου της Goldman Sachs, Jim O’Neil, ο οποίος το 2011 επινόησε τον όρο BRICS.

«Είναι Πρωταπριλιά; Μπορώ να δω γιατί η Ρωσία μπορεί να έχει αυτό το περίεργο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνούσαν», σχολίασε ο Jim O’Neil και ο Simon Kennedy προσθέτει: «Η πρόσκληση είναι επομένως σχεδόν σίγουρα γεωπολιτική. Η σύσφιξη των ανατολικών δεσμών είναι ένα από τα λίγα σημεία μόχλευσης που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έναντι των πιστωτών του. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, έχει διοριστεί για να διερευνήσει την πιθανότητα ένταξης στην BRICS bank»και προσθέτει:

«Ο Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε στην Μόσχα τον προηγούμενο μήνα και η Ρωσία στη συνέχεια εγγυήθηκε ότι θα παραδίδει φυσικό αέριο για την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας σε πέντε χρόνια, με μια δυνατότητα πρόωρης καταβολής των τελών διέλευσης. Ως αντάλλαγμα, ο Πούτιν παίρνει έναν σύμμαχο που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ και αποδυναμώνει το μέτωπο που αντιδρά στις τακτικές του στην Ουκρανία».

Τι αναφέρει ο Π. Ρουμελιώτης

«Δεν θα υπάρχει μνημόνιο για την Ελλάδα σε μία πιθανή συνεργασία της χώρας με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank)», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος ορίστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Star και αναφερόμενος σε μία πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά και άλλους τρόπους για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι μία τέτοια συμφωνία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

«Όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έκανε μία λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος «διερευνά απλά τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS και τίποτε άλλο».

Ερωτηθείς τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα από τα BRICS, o πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επαφή για το θέμα και εξήγησε ότι στόχος είναι «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα μνημόνιο με τα BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για τη συμμετοχή της χώρας σε μία τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής».

 Διαβάστε επίσης:

Αφήστε τα BRICS : Αυτός είναι ο Νέος Κόσμος των επιχειρήσεων