Προτάσεις ΕΣΕΕ για την αναπτυξιακή διασύνδεση του εμπορίου με τις τουριστικές ροές

Τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την αξιοποίηση της δυναμικής του τουριστικού προϊόντος της χώρας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα του εμπορίου έθεσε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Στη συνάντηση εκφράστηκε από πλευράς της ΕΣΕΕ ο προβληματισμός για το γεγονός ότι «το ελληνικό εμπόριο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν καρπώνεται σε σημαντικό βαθμό τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρουσίασε τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας, με την υλοποίηση των οποίων – όπως τόνισε – ο τουρισμός θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου και το εμπόριο με τη σειρά του θα συνδράμει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρανίκας τόνισε την ανάγκη για:

  • ανάπτυξη συνεργειών με το υπουργείο Τουρισμού ειδικότερα στο επίπεδο της άντλησης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων τα οποία είναι σημαντικά για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής.
  • υποβοήθηση από το υπουργείο Τουρισμού ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της σημαντικής Δράσης Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.
  • επέκταση του Θεσμού της «Τιμώμενης Χώρας» και ακόμη μεγαλύτερη προβολή της από τον ΕΟΤ.
  • υποστήριξη από το υπουργείου Τουρισμού της προωθητικής δράσης «Ελλάδα στο σπίτι σας», η οποία δύναται να ενισχύσει την αγορά τοπικών προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ενημέρωσαν τον κ. Θεοχάρη ότι η ΕΣΕΕ θα διεξάγει, για το διάστημα 2019-2022, πρωτογενή έρευνα ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς το μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης που μεταφέρεται στις εμπορικές επιχειρήσεις.

«Σε αυτή την μεταβατική και γεμάτη προκλήσεις εποχή για τη χώρα, οι πιο δυναμικοί κλάδοι πρέπει να ενώνουν δυνάμεις προς όφελος του συνόλου της οικονομίας. Τουρισμός και Εμπόριο έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης μέσα από συνέργειες, γι’ αυτό θέσαμε στον υπουργό Τουρισμού σειρά προτάσεων που θα βελτιώσουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα και των δύο κλάδων» δήλωσε ο κ. Καρανίκας.

Όπως σημείωσε, στον τουρίστα, Έλληνα και ξένο, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει από κοντά τα τοπικά προϊόντα στις περιοχές που επισκέπτεται και να κάνει τα ψώνια του στις εμπορικές αγορές. Ανέφερε ακόμη πως χρειάζονται ολοκληρωμένες ενέργειες προβολής τις οποίες μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού και καινοτόμες δράσεις, όπως τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί.