Προτάσεις για να περάσετε ένα αξέχαστο Πάσχα στα Μετέωρα

Ένα τοπίο που έχει απασχολήσει ξένους και Έλληνες ταξιδιώτες.

Της Χριστίνας Ζάχου

Φτάνοντας στη Καλαμπάκα ορθώνονται μπροστά σου επιβλητικοί, σκοτεινόχρωμοι βράχοι που πάνω στις κορυφές τους φιλοξενούν μονές. Το θέαμα είναι συγκλονιστικό μιας και η φύση δημιούργησε ένα μοναδικό σύμπλεγμα κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Αυτό το σπάνιο γεωλογικό τοπίο έχει απασχολήσει ξένους και Έλληνες γεωλόγους, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν μια ξεκάθαρη ερμηνεία για το σχηματισμό του.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Αλεξάντερ Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.

Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι, αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του, δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Solife.gr