Πρωταθλητές οι Έλληνες στον «στίβο» των σούπερ μάρκετ

Πρωταθλητές οι Έλληνες στον «στίβο» των σούπερ μάρκετ
Κόσμος ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020. Σε ισχύ τέθηκε στις 6 το πρωί η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Απειλούνται» μόνο από Νεοζηλανδούς την περίοδο της καραντίνας- Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αγορά των FMCGs σε ενάμιση μήνα, με ανάπτυξη 30,7%- Άλμα 307% στο online κανάλι

Άλμα 30,7% κατέγραψε η αγορά των ταχυκίνητων κωδικών (FMCG) την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα ξεπερνώντας σε αξία το 1 δισ. ευρώ, με τα supermarket της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος αυτής της πίτας (με μερίδια 54,2% και 10,7% αντίστοιχα) αλλά και το online κανάλι να αυξάνει ραγδαία τη δυναμική του καταδεικνύοντας ότι ο Covid-19 αλλάζει γρήγορα τις καταναλωτικές συνήθειες.

Οι παραπάνω τάσεις επιβεβαιώνονται και σε άλλες αγορές, όπου έχουν θεσπιστεί περιοριστικά μέτρα, από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ ενώ σε κάποιες χώρες διαπιστώνεται ότι μετά τις μαζικές αγορές το πρώτο διάστημα η ζήτηση σταθεροποιείται. Πάντως, όπως δείχνουν στοιχεία της IRI για το διάστημα 9 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου, η «έφοδος» στα supermarket διατηρεί τη δυναμική της στην Ελλάδα και συγκριτικά με άλλες χώρες οι Έλληνες καταναλωτές είναι πρωταθλητές πριμοδοτώντας τις πωλήσεις με άνοδο στο συγκεκριμένο διάστημα 27,6%. «Απειλούνται» κατά μία έννοια μόνο από τους Νεοζηλανδούς καταναλωτές καθώς στη χώρα τους η αύξηση διαμορφώνεται σε 27,9%, όταν σε Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ είναι από 11 έως 14% και έχει εξομαλυνθεί σε μονοψήφιο ποσοστό σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου (την εβδομάδα δηλαδή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στη χώρα- ήταν στις 26 Φεβρουαρίου) μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, 12 Απριλίου, στοιχεία μελέτης της IRI για 340 κατηγορίες FMCGs δείχνουν μια αλματώδη ανάπτυξη των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, με τα είδη για τον καθαρισμό και την φροντίδα του σπιτιού να ηγούνται της κούρσας αλλά και την τελευταία εβδομάδα της περιόδου να κορυφώνεται η ζήτηση (+35,2%).

Ειδικότερα, στα είδη για την φροντίδα του σπιτιού σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων 47,5%, στα είδη προσωπικής περιποίησης 37,2% και στα τρόφιμα 28,7% ενώ διψήφια ήταν η ανάπτυξη και στις υπόλοιπες κατηγορίες (+15,5%).

Σε επιμέρους κατηγορίες, οι καταναλωτές αγόρασαν μαζικά είδη φαρμακείου πριμοδοτώντας την κατηγορία με ρυθμό ανάπτυξης 449,4%, συμπληρώματα διατροφής, με αύξηση πωλήσεων 351,9%, αντισηπτικά και υγρά μαντηλάκια (309% και 273,9% αντίστοιχα), οινόπνευμα (308,6%), γάντια (250,7%), κρεμοσάπουνα (194,8%) και αλεύρι (166,3%).

Την ίδια στιγμή εκτοξεύθηκε η ανάπτυξη του online καναλιού των supermarket, με ανάλυση της ConvertGroup να καταγράφει αύξηση της αξίας των αγορών κατά 307% τον Μάρτιο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Ειδικά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου, την περίοδο δηλαδή που έκλεισαν σταδιακά καταστήμτα και σχολεία και περιορίστηκε η κίνηση των πολιτών, οι online αγορές κατέγραψαν ρεκόρ αύξησης 501% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια εβδομάδα το ποσοστό των online αγορών σε σχέση με το συνολικό τζίρο του κλάδου λιανεμπορίου αυξήθηκε 4,5 φορές σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του έτους (από 0,4% σε 1,8%), όπως καταδεικνύουν συγκριτικά στοιχεία του ψηφιακού και του φυσικού δικτύου, που μελέτησαν οι Convert Group και Nielsen Ελλάδας. Στοιχεία αντλήθηκαν από τα sites των 8 μεγαλύτερων online super markets, των ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar Ομίλου Βερούκα, Σκλαβενίτης, e-fresh, Κρητικός, Μασούτης, Mymarket και Δ. Θανόπουλος.

Συνολικά στο α’ τρίμηνο η  αύξηση επισκεψιμότητας στα βασικά online supermarket ήταν 26% ενώ τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε στο 61% (όταν τον Ιανουάριο άγγιζε το 3% και τον Φεβρουάριο 6%). Σύμφωνα με τη μελέτη, σε ένα μήνα παρουσιάστηκε εξέλιξη πενταετίας, με τη διείσδυση να φθάνει το 1,8% (4 εκατομμύρια επισκέψεις), ωστόσο μένει να φανεί αν η συγκεκριμένη τάση είναι διατηρήσιμη, και πόσοι από τους νέους πελάτες θα παραμείνουν πιστοί στο ψηφιακό κανάλι.

Σε επίπεδο κατηγοριών, παρατηρείται ανάπτυξη 1.234% σε αλεύρι και σιμιγδάλι, 614% σε ρύζι και όσπρια, 540% σε καλλυντικά περιποίησης σώματος, 509% σε ζυμαρικά, 468% σε φαρμακευτικά προϊόντα προσωπικής προστασίας (γάντια, μάσκες, καθαρό οινόπνευμα), 447% σε κονσέρβες, 436% σε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, 431% σε κατεψυγμένες πίτσες και 427% σε χαρτικά είδη καθαρισμού. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο καλάθι σε ποσοστό 30% αφορά νωπά τρόφιμα.